Pau Vidal pren el relleu d’Enric Puiggròs al capdavant dels jesuïtes a Catalunya

cropped-fav.png

El nou delegat dels jesuïtes a Catalunya té quaranta-sis anys i va entrar a la Companyia de Jesús el setembre de l’any 2000. Pau Vidal és arquitecte i teòleg. A Berkeley, als Estats Units, va ampliar els seus estudis en l’àmbit de la teologia de les migracions i ha cursat la Diplomatura Internacional sobre Assistència Humanitària a la Universitat Fordham, a Nova York.

Pau Vidal pren a partir d’ara el relleu d’Enric Puiggròs, que ha ocupat aquest càrrec al llarg dels darrers tres anys i que la setmana vinent prendrà possessió com a Provincial de la Companyia de Jesús a Espanya.

Pau Vidal és actualment el coordinador del projecte d’hospitalitat de la Fundació Migra Studium, i director de l’EIDES (Escola Ignasiana d’Espiritualitat). Tal com ha destacat aquest divendres la Companyia de Jesús, la trajectòria de Vidal com a jesuïta fins ara ha estat marcada sobretot pel seu treball amb població refugiada a l’Àfrica i més recentment amb projectes d’acollida per a persones migrants a Barcelona. De fet, explica que es va sentir mogut a aprofundir en el seguiment de Jesús sent a l’Àfrica el 1998, amb la crida de poder viure com a religiós als marges, a la perifèria.

El seu primer compromís amb el Servei Jesuïta als Refugiats (JRS) va ser a Libèria, entre el 2005 i el 2007, on va participar en un projecte d’acompanyament a refugiats i desplaçats interns en el retorn als seus llocs d’origen i en el procés de reconstrucció. Després de la seva ordenació sacerdotal l’any 2012, va marxar de nou a l’Àfrica, on va treballar durant dos anys al camp de refugiats de Kakuma, a Kenya, i després als camps de refugiats de Maban, a Sudan del Sud, país en què va ser també director nacional del Servei Jesuïta als Refugiats fins a l’octubre de 2018. Aquesta experiència li ha deixat un gran vincle amb el continent africà i com ell mateix reconeix, l’ha marcat profundament: “Amb els refugiats he experimentat una vegada i una altra aquesta misteriosa capacitat humana de celebrar la vida enmig de tanta mort”.

El seu compromís social amb els més vulnerables l’ha portat aquests darrers anys a la Fundació Migra Studium, on ha col·laborat amb el grup de visites a persones privades de llibertat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona i actualment, amb el projecte d’hospitalitat d’acollida a persones migrants. Tasca que combina amb la coordinació de l’àrea d’espiritualitat del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, dirigint l’EIDES, l’Escola Ignasiana d’Espiritualitat. Dins d’aquest àmbit, entre altres iniciatives, va participar en l’organització del Simposi Internacional sobre els Exercicis Espirituals que es va celebrar el juny de 2022 a Manresa, amb presència dels principals experts en aquest àmbit.

Reflexionar i desenvolupar una espiritualitat compromesa amb la justícia i la reconciliació és per al Pau Vidal, una oportunitat que agraeix. Assegura que “per poder estar a les trinxeres de tanta injustícia en un món ferit i poder oferir esperança, és molt important reconèixer que som éssers espirituals. L’espiritualitat no és un afegit, sinó més aviat un motor interior que ens manté amb els peus a terra, arrelats i oberts enmig del món”.

Pau Vidal assumeix aquesta responsabilitat “agraint la bona feina que es fa dia a dia a totes les nostres institucions i amb el desig d’estar al servei. Miraré de posar especial èmfasi en caminar amb els exclosos i els vulnerables del nostre món en i des de totes les nostres institucions educatives, socials i pastorals, plenament compromesos a fer costat a les víctimes”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia