Els patriarques i els caps de les Esglésies a Jerusalem han emès un comunicat, aquest passat dilluns, on es constata la seva preocupació pel deteriorament de la situació a Gaza. Malgrat els esforços per a la desescalada, la tensió ha augmentat, amb el resultat de gairebé dos milions de desplaçats i desenes de milers de civils morts o ferits. Aquesta situació dificulta la resolució del conflicte i fa créixer la por entre els afectats.
Les recents negociacions al Caire entre els mediadors dels Estats Units, Qatar i Egipte no han aconseguit resultats satisfactoris. Tant Hamàs com Israel semblen ancorats en les seves posicions, sense mostrar acostaments que facilitin un alto el foc o la llibertat d’ostatges. Això ha generat tensions que podrien desembocar en una guerra regional. “Aquests retards repetits, juntament amb altres actes provocatius —s’apunta en aquest document—, només han servit per augmentar les tensions fins al punt en què estem, és a dir, al precipici d’una guerra regional a gran escala”.
El comunicat destaca les conseqüències humanitàries del conflicte, amb “milions de refugiats que continuen desplaçats, mentre els seus domicilis es troben inaccessibles o destruïts”, i també té en compte les víctimes de la violència, incloent-hi les comunitats cristianes que han sofert atacs i les persones que es troben en captivitat. “Nosaltres, els representants de les Esglésies cristianes a Jerusalem, ens sentim obligats a expressar novament les nostres greus preocupacions per la seva tràgica direcció”, remarquen conjuntament.
Així, doncs, els líders religiosos insten les parts involucrades en el conflicte a escoltar la seva crida, així com les demandes de la comunitat internacional. A més, reiteren la importància de la resolució 2735 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i es demana un immediat alto el foc a Gaza, així com la llibertat de tots els ostatges. Aquesta petició inclou també el retorn dels desplaçats i la reconstrucció de les infraestructures destruïdes.
En aquest context, subratllen la necessitat d’una solució de dos estats com a condició essencial per a una pau justa i duradora. La unificació de la franja de Gaza amb la Ribera Occidental sota l’Autoritat Palestina es presenta com un criteri fonamental per gestionar adequadament el conflicte.
A més de les seves preocupacions generals, els autors del comunicat han volgut mostrar una atenció especial cap a les comunitats cristianes a Gaza, inclosa l’Església Ortodoxa de Sant Porfiri i l’Hospital Anglicà al-Ahli. Són conscients de la necessitat d’oferir suport i oracions a aquestes comunitats durant i després de la guerra i es comprometen, d’aquesta manera, a actuar per reconstruir la presència cristiana tant a Gaza com a tot el territori que compren Terra Santa.
Finalment, el comunicat fa una crida a tots els cristians i a les persones de bona voluntat perquè s’uneixin en una visió de vida i de pau a la regió. I es recorden, així, les paraules de Crist: “Beneïts siguin els pacificadors“, es posa en relleu, instint tothom a treballar i pregar per la pau, especialment en aquests moments de gran crisi social i humanitària. Segons el comunicat, la missió de la comunitat eclesiàstica és vital en el procés de recuperació i en la restauració del benestar dels afectats pel conflicte.