Trenta-cinc joves de Barcelona i Manresa —tots ells representants de la Comunitat de Sant Egidi en terres catalanes— van pujar dijous passat en un autocar que els va deixar hores després a Pàdua, al nord d’Itàlia, abans de continuar el seu trajecte per Venècia. No hi anaven de vacances, sinó a renovar les seves conviccions de construir un món més just i pacífic, amb motiu de la desena edició de la Trobada de Joves Europeus per un futur de pau (la Global Friendship for a Future of Peace). Dilluns passat, és a dir, quatre dies més tard, tornaven a pujar a l’autocar cap a Catalunya, “esgotats però amb la necessitat de continuar projectant els valors que es desprenen d’aquesta gran família cristiana i humanitària”.
És l’anàlisi que en fa Mariona Téllez, responsable del moviment “Joves per la Pau” d’aquesta comunitat a Catalunya —amb presència, també, en altres ciutats d’Europa. “A les portes del mes de setembre i abans que tots aquests joves comencin el nou curs acadèmic i, fins i tot, mental, les trobades pretenen que tots ells carreguin les seves piles i tornin a les seves ciutats per continuar promovent allò que defensa la Comunitat“, continua Téllez. Es refereix a unes tasques “molt concretes” d’ajuda a la gent amb pocs recursos econòmics i de foment d’una cultura de l’amistat i la solidaritat, tal com exposa aquest moviment al seu portal web (que, d’altra banda, van quedar reflectides, per exemple, en les visites que molts d’ells van fer, durant la pandèmia de coronavirus, a ancians que resideixen sols a Barcelona).
“És la segona vegada que hi vaig i, tal com sosté la Mariona, és una trobada que ens fa revifar les ganes de continuar treballant per la pau i que ens recorda, any rere any, que no estem lluitant en va”, reconeix l’Abril Torra, una jove de 18 anys resident a Manresa. En aquesta edició, ella i els set-cents joves que hi han participat han testimoniat el discurs de Mario Giro, exviceministre d’Afers Exteriors italià, una vigília d’oració presidida pel cardenal Matteo Zuppi, una assemblea amb Marco Impagliazzo, president de la Comunitat de Sant Egidi, i una festiva litúrgia eucarística a la basílica de Sant Marc de Venècia.
“La pau és la nostra identitat”
Amb la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) d’aquest mes d’agost a Lisboa encara a les retines d’alguns dels participants per haver-hi participat, les diverses comitives nacionals van compartir la seva estada italiana amb una setantena de joves ucraïnesos, “alguns d’ells joveníssims”, exposa Téllez, que es van sumar a aquesta comunitat continental arran de la guerra que viuen al seu país i que van voler ser a Itàlia “malgrat haver de fer un viatge molt llarg, de més de dos dies i replet de fronteres“.
“Amb casos tan extrems com els que han pogut reflectir aquests ucraïnesos a Itàlia, hem pogut reflexionar sobre el fet que, tal com ens recordava Marco Implagliazzo, els joves no generen cap dels problemes que té avui dia la nostra societat europea; ans al contrari, són els creadors d’una força per poder sortir dels laberints socials que s’hi imposen, i que té la pau com a identitat comuna”, determina Téllez. Un plantejament que, per a una altra jove catalana, l’Anna Vidal, també de divuit anys, els esperona per “no defallir ni restar indiferents davant els continus reptes que tenim”, remarca.