Parolin insta a reconstruir la confiança mundial i regular la intel·ligència artificial en la Cimera del Futur de l’ONU

cropped-fav.png
Pietro Parolin, a les Nacions Unides | Foto: Ansa

“El futur s’ha de construir sobre principis com la intrínseca dignitat divina de tota persona, la promoció del desenvolupament humà integral i la igualtat i la dignitat sobirana de totes les nacions i l’establiment de la confiança entre elles”.

Ho ha afirmat Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu, en el seu discurs pronunciat en el marc de la Cimera del Futur de la 79a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra entre el 23 i el 30 de setembre a Nova York.

La intervenció, recollida pels mitjans vaticans, ha partit d’una reflexió sobre un context mundial actual en què, segons Parolin, el sistema multilateral està en perill. “N’és una prova l’erosió de la confiança entre les nacions, denotada per la creixent intensitat dels conflictes”, ha advertit el cardenal en una trobada que, segons ha assegurat, ha de ser “font i motiu d’esperança” cap al futur.

Parolin ha subratllat quines serien les claus en el procés de construcció d’un futur que ha d’anar acompanyat d’accions en diversos àmbits. En aquest sentit, ha destacat prioritats com l’eliminació de la pobresa, ja que, “el desenvolupament és el nom de la pau”.

“Un futur pacífic i pròsper requereix la voluntat política de fer servir tots els mitjans possibles per aconseguir un desenvolupament sostenible“, ha expressat Parolin, tot recordant la necessitat de reformar “les institucions financeres internacionals, la reestructuració del deute i l’aplicació d’estratègies de cancel·lació del deute”.

Un altre objectiu destacat pel purpurat ha sigut el de la recerca de la pau: “Això requereix portar a terme el desarmament general i, en particular, l’eliminació total de les armes nuclears. Cal deixar de banda les estretes consideracions geopolítiques i resistir els forts lobbies econòmics per defensar la dignitat humana i garantir un futur en què tots els éssers humans puguin gaudir d’un desenvolupament integral, com a individus i com a comunitats”, ha assenyalat.

Parolin ha demanat “el desarmament general i l’eliminació total de les armes nuclears”. | Foto: Pixabay

Regulació “urgent” de la intel·ligència artificial

Pel que fa als riscos i oportunitats de la intel·ligència artificial, un tema en què la Santa Seu ha mostrat durant els darrers anys un interès particular, el secretari d’Estat ha dit que aquesta tecnologia és una mostra dels “meravellosos descobriments de la ciència”.

No obstant això, ha reclamat que la intel·ligència artificial ha de ser regulada urgentment. “La Santa Seu desitjaria veure un marc regulador per a l’ètica de la IA que abordi, entre altres aspectes, la protecció de dades, la responsabilitat, els perjudicis i l’impacte de la IA en l’ocupació”, ha afirmat.

Salut sexual i reproductiva

També ha deixat Parolin reflexions sobre el Pacte de l’ONU per al Futur, sobre el qual ha assegurat que la Santa Seu pren nota però amb “certes reserves” sobre alguns dels conceptes utilitzats. El primer d’ells, el que fa referència a la “salut sexual i reproductiva” i “drets reproductius”.

“La Santa Seu creu que aquests termes s’apliquen a un concepte holístic de salut, que abasten, cadascun a la seva manera, la persona en la totalitat de la seva personalitat, ment i cos, i que afavoreixen l’èxit de la maduresa personal en la sexualitat i l’amor mutu i la presa de decisions que caracteritzen la relació conjugal entre un home i una dona de conformitat amb les normes morals”, ha aclarit el secretari d’Estat. En aquest sentit, ha deixat clar que la Santa Seu “no considera l’avortament o l’accés a l’avortament o als abortius com una dimensió d’aquests termes“.

El número dos del Vaticà ha tancat el discurs fent una crida al desenvolupament humà integral que té com a fonament la dignitat i el diàleg com a mitjà necessari. “Avui s’esvaeix el sentit de pertinença a una única família humana i el somni de treballar junts per la justícia i la pau sembla antiquat i utòpic”, ha finalitzat Parolin, tot advertint que això “no ha de ser així, si existeix la voluntat d’entaular un diàleg autèntic”.

Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu. | Foto: Alessandro Di Meo – Ansa

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia