Parolin: “Estem molt preocupats per la violació sistemàtica del dret internacional”

cropped-fav.png
Pietro Parolin, secretari d'Estat de la Santa Seu. | Foto: Alessandro Di Meo - Ansa

El cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat del Vaticà, va expressar la seva profunda preocupació per la violació sistemàtica del dret internacional, especialment en relació amb el trencament de la treva de poc més de dos mesos a Gaza. En el marc d’un esdeveniment a l’Institu Agustinià de Roma, Parolin va qualificar els bombardejos contra civils i l’assassinat de cooperants humanitaris com a “greus atacs contra el dret humanitari”. Aquesta situació reflecteix, segons ell, “una manca creixent de respecte per les normes internacionals que regulen els conflictes armats”.

El papa Francesc, en el seu darrer missatge de l’Àngelus des de l’Hospital Gemelli, va fer una crida urgent perquè “les armes callin a Gaza”. La seva petició va ser contestada per l’ambaixada d’Israel davant la Santa Seu, que va defensar la seva actuació “en compliment del dret internacional”. No obstant això, Parolin va reiterar: “El veritable camí cap a la pau passa pel diàleg i per la recerca activa de solucions negociades que posin fi al sofriment humà”.

Barri bombardejat al nord de la Franja de Gaza. | Foto: Patriarcat Llatí de Jerusalem

A més de la situació de Gaza, el cardenal Parolin va compartir reflexions sobre la salut del papa Francesc, que aquest passat diumenge 23 de març va ser donat d’alta després d’un llarg ingrés hospitalari. Va explicar que el pontífex necessita un període de repòs i convalescència, durant el qual se li presentaran només les qüestions més urgents per no sobrecarregar-lo. Tot i això, el treball de despatx continuarà i s’anirà reprenent progressivament l’agenda habitual.

“Ocultar la vellesa com si fos un problema”

En el marc del “Vatican Longevity Summit”, Parolin va posar en relleu els reptes que planteja la longevitat en la societat contemporània. Va destacar que aquesta qüestió no només té una dimensió mèdica, “sinó que també implica aspectes econòmics, culturals, ètics i espirituals”. Segons el cardenal, el món viu una època en què es tendeix a “ocultar la vellesa, com si fos un problema, però ha recordat que la vida conserva el seu valor en totes les seves etapes”.

El cardenal va subratllar la necessitat que la investigació científica i tecnològica es posi al servei del bé comú i de la dignitat humana. Va advertir contra el risc que la longevitat esdevingui “un privilegi per a uns pocs, generant noves desigualtats socials”. En aquest sentit, va recordar les paraules del papa Francesc sobre la importància de “garantir una vida digna per a totes les persones, independentment de la seva edat o condició”.

El papa Francesc, durant una trobada amb gent gran al Vaticà. | Vatican Media

Finalment, Parolin va remarcar el paper fonamental de la solidaritat intergeneracional. Va apuntar que la connexió entre joves i gent gran és essencial per “construir una societat més cohesionada i evitar una cultura de l’individualisme”. Segons ell, “la longevitat no ha de ser vista com una càrrega, sinó com una oportunitat per reforçar els vincles humans i promoure valors de fraternitat i respecte mutu”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia