Parolin: “El viatge asiàtic del Papa estarà marcat per la necessitat d’escoltar cada poble”

cropped-fav.png

Indonèsia, Papua Nova Guinea, Timor Oriental i Singapur. Són els quatre països que visitarà des d’aquest dilluns i fins al pròxim 13 de setembre el papa Francesc en el marc d’una gira asiàtica durant la qual, contràriament al que estava previst, no serà acompanyat pel secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin a causa de la recent mort de la seva mare.

No obstant això, el purpurat ha valorat el viatge del pontífex en una entrevista als mitjans vaticans en la qual ha destacat l’esperança que sent el Papa argentí per posar en pràctica “un dels elements que més han caracteritzat el seu pontificat, és a dir, la necessitat de trobada“. Un exercici, aquest, que Bergoglio, de 87 anys, transmetrà en tots aquests països de l’Àsia i Oceania, i que, per a Parolin, “tenen a veure amb l’acció d’escoltar, d’entendre les dificultats de cada poble i de portar-hi l’alegria de l’Evangeli“.

Reconeixent que el bisbe de Roma es trobarà, amb motiu del seu quaranta-cinquè viatge apostòlic, enmig d’una multiplicitat cultural i religiosa que, alhora, accepta el pluralisme, el purpurat italià ha posat l’exemple d’Indonèsia, el primer territori que trepitjarà Francesc, per explicar que els gestos que hi farà el Papa, “esdevindran una invitació a no abandonar el camí i a fomentar la fraternitat entre cadascuna de les creences practicades”.

El cardenal Pietro Parolin. | Vatican Media

Pel que fa al seu pas per Papua Nova Guinea, el segon dels països del seu recorregut, el cardenal ha incidit en el fet que el pontífex s’hi trobarà una gran contradicció: d’una banda, la seva riquesa de recursos i, de l’altra, injustícies socials que afecten bona part de la seva població. “Francesc farà tot el possible per sacsejar un canvi i per aportar-hi un compromís vital i constant envers la justícia, l’atenció als pobres i la preservació de la casa comuna”, ha remarcar el número dos del Vaticà.

Preguntat pel tercer país per on transcorrerà la visita papal, Timor Oriental, el diplomàtic vaticà s’ha mostrat coneixedor del sofriment al país aquests últims anys arran d’un procés d’emancipació territorial que es va saldar amb unes xifres de morts molt elevades, ara fa un quart de segle. “La fe cristiana, que fa de Timor Oriental el primer país catòlic de l’Àsia, va tenir un paper decisiu per acompanyar els esforços cap a aquest objectiu”, ha puntualitzat l’eclesiàstic. “Això va permetre, i continua permetent, transformar la societat, superant divisions, i lluitar contra les desigualtats socials”, ha afegit.

Finalment, Parolin ha tingut unes paraules per a l’últim país que veurà Bergoglio, la ciutat-estat de Singapur, que ha definit com “un exemple de coexistència pacífica en una societat multicultural i multireligiosa”. “Allà, el Papa es reunirà en particular amb joves compromesos en el diàleg interreligiós, i els lliurarà els seus anhels de futur per tal que es converteixin en protagonistes d’un món més fratern i pacífic”, ha sentenciat Parolin.

“La trobada amb altres confessions pot obrir els cors més insensibles i endurits”

Conscient que aquest recorregut pot representar “una ocasió important per tenir una nova trobada amb la religió islàmica”, el cardenal italià va manifestar que estats com Indonèsia, on resideixen més musulmans al món, permetran al pontífex obrir noves possibilitats de diàleg, tot portant-hi el seu missatge de pau. “La trobada directa, si s’inspira en la recerca del bé comú i no en interessos particulars i, al final, egoistes, pot obrir escletxa fins i tot en els cors més insensibles i endurits, i fer possible un diàleg respectuós i constructiu”, ha assegurat Parolin.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia