Papa Francesc: “L’aigua no pot ser malgastada o motiu de guerres, sinó que ha de ser preservada en benefici nostre i en el de les generacions futures”

cropped-fav.png

“L’aigua no pot ser malgastada, abusada o motiu de guerres, sinó que ha de ser preservada en benefici nostre i en el de les generacions futures”. Aquesta va ser la crida llançada pel papa Francesc abans de finalitzar l’audiència general del passat dimecres 22 de març, coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua. 

“Lloat sigueu, Senyor meu, per la Germana Aigua, que és molt útil, humil, preciosa i casta”. El pontífex va citar aquest passatge del Càntic de les Criatures de Sant Francesc d’Assís per reiterar la importància de l’aigua, un “bé primari” cada cop més en perill i objecte de disputa. “En aquestes senzilles paraules —va dir— escoltem la bellesa de la creació i la consciència dels desafiaments que implica tenir-ne cura”. 

Francesc també va dedicar unes paraules a la segona Conferència de l’Aigua de de les Nacions Unides, que se celebra entre el 22 i el 24 de març a Nova York: “Prego pel bon resultat de les feines i espero que aquest important esdeveniment pugui accelerar les iniciatives a favor dels qui pateixen l’escassetat d’aigua, aquest bé primari”. 

Precisament en el marc de la conferència de Nova York, l’ONU va donar a conèixer un informe sobre el risc d’una crisi mundial de l’aigua. Segons Antonio Guterres, secretari general de l’organisme, “l’escassetat d’aquesta ‘sang vital’ de la humanitat és cada vegada més gran degut al desenvolupament excessiu i al consum ‘vampíric’”. 

“El risc imminent és el d’una crisi global”, va assegurar el polític portugès, remetent-se a les dades de l’informe, que confirma que uns 2.000 milions de persones no tenen accés a aigua potable segura, mentre que 3.600 milions no tenen accés a un sanejament fiable. El document assenyala també que que l’ús de l’aigua ha augmentat a tot el món al voltant d’un 1% cada any durant els darrers 40 anys i s’espera que mantingui taxes de creixement similars fins al 2050. “L’escassetat d’aigua s’està convertint en un problema endèmic”, conclou.

Un dels grans reptes del segle XXI

Segons els periodistes Jairo Marcos y Mari Ángeles Fernández, l’aigua és un dels grans reptes del segle XXI i una peça clau en el canvi climàtic. “Està relacionada amb la seguretat i la sobirania alimentàries. Accentua la desigualtat i és una qüestió de gènere. Sense accés al vital líquid i al sanejament no hi ha desenvolupament humà: la salut i la gana depenen de l’aigua. El comerç vol convertir-la en producte mentre els estats intenten defensar-la fins i tot amb els seus exèrcits”, diuen els periodistes, autors del projecte Sed de agua, sed de vida.

A Catalunya, des d’inicis de març, més de 220 municipis estan en situació d’excepcionalitat per sequera, segons va informar la Generalitat. Una situació que ha obligat l’administració a aplicar restriccions i que ha fet minvar les reserves. En aquest context, l’Església catalana torna a intensificar les pregàries davant invocacions marianes locals per demanar pluja.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia