Papa Francesc: “Davant la desesperança, sortiu fora, no cediu al pessimisme que desanima”

cropped-fav.png
Francesc saluda els fidels després de l'Àngelus. | Vatican Media

“Llàtzer és un estimat amic de Jesús, que sap que és a punt de morir; el Senyor es posa en camí, però arriba a casa de l’amic quatre dies després que hagi rebut sepultura, quan ja s’ha perdut tota esperança. Tot i això, la seva presència encén una mica de confiança en el cor de les germanes, Marta i Maria. Elles, enmig del dolor, s’aferren a aquesta llum, a aquesta petita esperança. Jesús les convida a tenir fe, i demana que obrin el sepulcre. Després prega al Pare, i llavors crida a Llàtzer: ‘Surt fora!’. Aquest torna a viure i surt. El missatge és clar: Jesús dóna la vida fins i tot quan sembla que ja no hi ha esperança”.

Amb aquest passatge, que es troba al capítol 11 de l’Evangeli de Joan, va presentar el papa Francesc el passat 26 de març, cinquè diumenge de Quaresma, l’últim dels miracles de Jesús narrat abans de la Pasqua, la resurrecció del seu amic Llàtzer. “A vegades passa que un es troba sense esperança, a tots ens ha passat això”, va explicar el papa des del balcó del Palau Apostòlic del Vaticà, durant la missa de l’Àngelus. “Hi ha moments a la vida d’una persona —va afegir— en què un se sent amargat perquè ha experimentat coses dolentes, ja sigui per una pèrdua dolorosa, una malaltia, un desengany cruel, una injustícia o una traïció patida, d’un greu error comès i sent que ha deixat d’esperar”. 

En aquest context, el pontífex va recordar que a vegades se sent dir a algú aquella expressió de “ja no hi ha res a fer” i es tanca la porta a l’esperança. “Són moments en què la vida s’assembla a un sepulcre tancat —va advertir Bergoglio— tot és foscor, al voltant només es veu dolor i desesperació, però el miracle d’avui ens diu que no és així, que el final no és aquest, que en aquests moments no estem sols, és més, que precisament en aquests moments Ell es fa més proper que mai per tornar-nos a donar la vida”.

El pontífex també va estimular a recordar que Jesús ens convida a no deixar de creure i a no deixar d’esperar, a no deixar-nos abatre pels sentiments negatius: “No amagueu el dolor, els errors, els fracassos, dins vostre, en una habitació fosca i solitària, tancada: traieu la pedra, treieu tot el que hi ha dins, poseu-lo davant Jesús amb confiança”, va demanar. “Llença’m-ho amb confiança, sense vergonya —diu el Senyor—, no m’escandalitzaré pas; llença-m’ho sense temor i com a Llàtzer, repeteix a cadascun de nosaltres: “Surt fora, aixeca’t, reprèn el camí i retroba la confiança”.

“Endavant, endavant”

“Quantes vegades a la vida ens hem trobat així, en aquest cas de no tenir forces per aixecar-nos?” La resposta, segons el papa es troba en Jesús, que ens diu: “Endavant, endavant! Jo estic amb tu”. Per tant, Francesc va dir als fidels: “Treu les benes que et lliguen, no cedeixis al pessimisme que deprimeix, al temor que aïlla, al desànim pel record de males experiències, a la por que paralitza. Jo t’estimo lliure i viu, no t’abandono, estic amb tu, no et deixis empresonar pel dolor, no deixis que mori l’esperança: torna a viure!”.

Davant dels centenars de fidels aplegats a Sant Pere, procedents de nombrosos països, especialment d’Espanya —Madrid i Pamplona—, Mèxic i Perú, el papa va recordar que aquest passatge de l’Evangeli de Joan “és un himne a la vida”. “Potser nosaltres també portem en aquest moment alguna càrrega o algun patiment al cor, que sembla aixafar-nos; alguna cosa lletja, algun vell pecat que no deixem sortir, algun error de joventut, però, mai se sap. Aquestes coses lletges han de sortir I Jesús diu: ‘Vinga, fora!’”, va recordar el papa, tot insistint que “és el moment de treure la pedra i de sortir a la trobada de Jesús que és a prop”.

Finalment, el papa va fer una advertència als confessors: “Estimats germans, no oblideu que també vosaltres sou pecadors i que sou al confessionari no per torturar: per perdonar, i per perdonar-ho tot, com el Senyor ho perdona tot”.

Oracions per Ucraïna, Síria, Turquia, Mississippi i Perú

Finalitzada l’oració mariana, el papa Francesc va adreçar unes paraules a la martiritzada Ucraïna (com ho ha fet de manera insistent des que va esclatar la guerra el mes de febrer de 2022). També ha volgut dirigir uns pensaments a la població d’altres països que pateixen situacions complicades, com ara Síria i Turquia, que lluiten per sobreposar-se als danys del terratrèmol ocorregut el 6 de febrer d’enguanyi, i l’Estat de Mississippi (EEUU), castigat per un tornado que ha deixat almenys 24 morts durant els darrers dies. El pontífex també va convidar a pregar per la reconciliació i la pau al Perú: “Hem de pregar pel Perú, que tant està patint”.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia