Nombrosos grups socials que s’han manifestat obertament en contra del règim de Daniel Ortega i Rosario Murillo, a Nicaragua, van exigir, el passat diumenge, l’alliberament immediat del bisbe Rolando Álvarez i el cessament de tota persecució religiosa al país centreamericà. Això va ser durant una jornada ecumènica que es va celebrar a través de les xarxes socials i que va comptar amb la participació de representants de diversos sectors i estaments socials nicaragüencs, així com activistes crítics amb el règim de Managua.
Una de les persones que hi van participar va ser la líder opositora Haydée Castillo, portaveu de l’Espai de Diàleg i Confluència d’Actors Nicaragüencs, una plataforma que agrupa organismes formats per la societat civil i que actua de manera independent al govern d’Ortega i Murillo. En la seva intervenció, Castillo va mostrar la seva comprensió pel dolor i l’ansietat que es viu al país, i va voler compartir “un reclam per la llibertat de cada pres polític, inclòs monsenyor Rolando Álvarez, exemple de resistència i dignitat”, va manifestar-hi. Unes declaracions que va acompanyar d’una “defensa de la fe” i un “encoratjament de l’esperit mitjançant la pregària, la reflexió i la meditació”.
Un altre dels participants d’aquesta activitat —que va ser moderada pel periodista Cristhian Alvarenga i l’advocada Martha Patricia Molina, entrevistada a Flama recentment— va ser el portaveu de la Companyia de Jesús a Nicaragua, el pare José María Tojeira, el qual va reiterar la seva preocupació per la situació que viu l’Església al país centreamericà. És per això que va fer una crida a tots els fidels catòlics nicaragüencs que són víctimes d’aquest dur episodi perquè “siguin resistents, des de la seva fe, davant d’un context social i polític advers per als creients“, va reconèixer. “A Nicaragua —va afegir— estan expulsant persones per lloar monsenyor Rolando Álvarez”, va subratllar el també exrector de la Universitat Centroamericana José Simeón Cañas de San Salvador.
Una repressió viscuda en primera persona
En aquest debat de tipologia ecumènica no va faltar el càmera Sergi Cárdenas, antic treballador de la televisió diocesana de Matagalpa i testimoni directe, a la Cúria Episcopal, de la detenció, en contra de la seva voluntat, del bisbe Álvarez i altres preveres, durant l’agost de l’any passat. De fet, va viure un episodi que difícilment oblidarà: “Allà dins, tancats, la policia no ens va deixar entrar amb aliments, i havíem de racionar-los per sobreviure. No em trauré del cap com, quan aquesta va accedir-hi, van emmanillar el bisbe i el van obligar a agenollar-se agafant-lo pel coll“, va relatar Cárdenas.
Cárdenas, que des del mes de febrer d’enguany viu exiliat als Estats Units, tal com els passa a moltes altres persones que van haver de viure la mateixa situació, va narrar també la seva posterior detenció. “El meu interrogatori va durar un mes i, fins i tot, hi va haver moments en què vaig plorar“, va explicar el càmera.
A banda de Cárdenas, uns altres participants destacats d’aquest intercanvi d’opinions virtual van ser, per exemple, Carlos Mejía Godoy, cantautor nicaragüenc; Magdalena Palència, representant de les Comunitats de Vida Cristiana (CVX) de Mèxic; el sacerdot exiliat Ramiro Tijerino, exrector de la il·legalitzada Universitat Juan Pablo II, i Rafael Aragón Marina, frare dominic espanyol amb quaranta anys de trajectòria pastoral a Nicaragua.
“Hem volgut unir catòlics i no catòlics en una jornada de reflexió que té, com a fil conductor, la importància de la llibertat religiosa. La crisi més greu que té la nostra nació en aquest moment és l’arrabassament d’uns valors que teníem i estem començant a perdre”, va dir Marlon Medina, membre d’Espai de Diàleg i Confluència d’Actors Nicaragüencs, que va ser l’encarregat de cloure l’activitat.