Omella: “Quants països hi ha en guerra? Quantes famílies estan en guerra? Quants cors estan dividits i en guerra?”

descarga
El cardenal Omella, presidint l'eucaristia a Fàtima. | Foto: 'X'

Un clam per la pau a Ucraïna, Terra Santa i a tot el món és el que es va sentir aquest dilluns en el santuari de Fàtima, a Portugal, on es va celebrar el pelegrinatge anual presidit enguany per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella.

Milers de fidels procedents de diferents regions del planeta es van donar cita a l’esplanada d’aquest recinte religiós, situat a uns 130 quilòmetres de Lisboa, malgrat el vent i el plugim que queia en la zona.

El pelegrinatge es va iniciar ahir, diumenge, però el dia culminant va ser aquest dilluns quan va tenir lloc la benedicció dels malalts, la missa i la processó de l’adeu.

Davant el mal temps, l’arquebisbe de Barcelona va decidir prescindir de la lectura de l’homilia que tenia escrita i va improvisar un sermó més curt, que va pronunciar en espanyol i en el qual va instar a la pau.

“Quants països estan en guerra? Quantes famílies estan en guerra? Quants cors estan dividits i en guerra? Demanem, demanem la pau”, va exhortar Omella, abans de fer referència a la “tercera guerra mundial en fases” de la qual ha parla el papa Francesc en reiterades ocasions.

Preguem per la pau en el món, a Ucraïna, Rússia, en Terra Santa, a l’Àfrica, a Amèrica, a l’Àsia. Quants països necessiten i reclamen la pau?”, va preguntar el purpurat.

Omella també va animar els fidels a ser “missioners a tot el món” per a dur a terme una missió evangelitzadora i els va animar a viure “units” i en fraternitat: “No podem estar dividits“, va considerar el cardenal, qui va avisar que sense la fraternitat ni la comunió no es pot ser portador de la pau.

El culte a Fàtima té el seu origen entre el 13 de maig i el 13 d’octubre de 1917, període durant el qual tres nens portuguesos —Lucía, Jacinta i Francisco— van assegurar que havien estat testimonis de diverses aparicions de la Verge.

Els tres menors, que eren pastors, van explicar que la Mare de Déu els va fer diverses revelacions en aquestes trobades, que conformen la profecia de Fàtima.

Els relats de les aparicions van convertir Fàtima en un lloc destacat de pelegrinatge per als creients, que cada any visiten per milers aquest petit enclavament portuguès.

Fàtima va rebre a l’agost de l’any passat la visita del papa Francesc, que va passar uns dies a Portugal per a celebrar la Jornada Mundial de la Joventut, i també va estar en 2017 quan es va canonitzar a dos dels nens pastors en el centenari del culte.

Article publicat en col·laboració amb ‘Religión Digital

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia