Omella anuncia el lliurament al Defensor del Poble de sis volums amb informació sobre abusos sexuals a menors en l’Església

cropped-fav.png
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. | Arquebisbat de Barcelona

La Conferència Episcopal Espanyola va presentar aquest dimecres al Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, totes les dades disponibles sobre els casos d’abusos sexuals comesos en el si de l’Església i els protocols de prevenció engegats recollits a les diferents diòcesis i congregacions religioses del país. Ho va anunciar “en primícia” el cardenal Joan Josep Omella, el passat dimecres davant dels micròfons del programa 24 hores, de RNE.

“Els hem contestat. Ens hem volgut avançar amb transparència i col·laboració, hem recopilant tots els protocols de totes les diòcesis i els hem presentat sis volums de reflexió amb totes les dades que tenim per seguir col·laborant a erradicar la xacra dels abusos a menors, que fa un gran mal no només a l’Església sinó a tota la societat. Volem treballar pel bé de les víctimes”, va explicar el també arquebisbe de Barcelona a l’antena de l’emissora pública.

D’aquesta manera, el purpurat va destacar el compromís de “col·laboració total” de l’Església amb la comissió d’investigació encarregada pel Parlament al Defensor del Poble, encara que no hi participin directament. Paral·lelament a aquesta comissió, l’Església va encarregar el febrer de 2022 una auditoria al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo, els resultats de la qual s’esperen conèixer en els propers mesos. I en l’àmbit català, aquesta mateixa setmana s’ha sabut que el cardenal Omella serà una de les cinquanta persones citades a declarar com a testimonis en la comissió d’investigació sobre la pederàstia en l’Església impulsada des del Parlament.

“No volem privilegis fiscals”

Però el motiu principal de la compareixença d’Omella al programa dirigit i presentat per Josep Cuní va ser el nou acord en matèria de fiscalitat entre l’Església i l’Estat, anunciat la mateixa tarda de dimecres. Un acord pel qual, com han explicat la CEE i el govern de l’Estat en un comunicat conjunt, es tramita davant la Santa Seu la renúncia a les exempcions, derivades dels Acords, que afecten les Contribucions Especials i l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). 

“No volem privilegis, volem ser equiparats amb la resta d’organitzacions que treballen pel bé comú de la societat és un gran encert per a la societat i per a l’Església”, va comentar Omella en relació amb aquest pacte, fruit del treball conjunt entre el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica i l’Església catòlica, el Govern d’Espanya i la Conferència Episcopal Espanyola, amb l’aprovació de la Santa Seu.

A partir d’ara, es calcula que l’Església catòlica haurà d’abonar uns 16 milions d’euros que fins ara no pagava, de manera que les arques de la institució es veuran afectades. Davant d’aquest nou context, Omella va restar importància al tema: “Això el temps ho dirà. Som conscients del que hem firmat pel bé de tots i ens alegra”, va apuntar el cardenal, que al mateix temps va voler remarcar la tasca de l’Església pels serveis que fa des del punt de vista pastoral, social i educatiu

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia