Octavi Vilà: “Que els nostres cors no s’endureixin davant de tanta angoixa com tenim al voltant”

cropped-fav.png
Octavi Vilà, durant el pregó de Setmana Santa de Girona. | Bisbat de Girona

El bisbe de Girona, Octavi Vilà, ha dit aquest dimecres 9 d’abril que la transmissió de la fe i les tradicions de pares a fills i d’avis a nets ha de ser la principal preocupació, particularment durant les festes de Setmana Santa. Ho ha fet en el pregó inaugural de la Setmana Santa de Girona, organitzat per la Junta de Confraries de la ciutat en l’Auditori Josep Irla. Allà, el prelat ha instat a garantir la pervivència de les arrels. “En aquesta tasca, tot esforç és benvingut i esdevé un bé per a la societat”, ha assegurat Vilà. 

En el seu primer pregó de Setmana Santa com a bisbe, el monjo ha recordat que aquesta celebració, “essent sempre la mateixa, es viu de maneres diferents en cada etapa vital”. En aquest sentit, ha referit com la seva vivència particular i personal de la Setmana Santa ha evolucionat al llarg dels anys. 

“De nen vivia el neguit per poder participar en la processó del Sant Enterrament de la meva ciutat natal, Tarragona, ja de jove la Setmana Santa significava per a mi sobretot la participació o la contemplació, segons els anys, de la processó del Divendres Sant”, ha relatat Vilà, qui durant molts anys va viure la intimitat del Viacrucis de la seva Confraria de la Puríssima Sang. 

Després de tres anys gaudint del Tridu Pasqual a Roma, on va poder apreciar la bellesa del Viacrucis al Coliseu i la de la Vetlla Pasqual a Sant Pere, presidida per l’aleshores Papa, sant Joan Pau II, Vilà va entrar al Monestir de Poblet, on la litúrgia ho “va esdevenir tot aquests dies que comencen amb la benedicció i la processó de Rams i finalitzen amb la Vetlla Pasqual. 

El patiment de Jesús a Getsemaní

En un altre punt del pregó, Octavi Vilà ha fet esment de la pregària de Jesús a l’hort de Getsemaní. “En aquesta pregària —ha reflexionat— Jesús agafa forces, no pot evitar el temor davant del que intueix que se li acosta”, ha prosseguit el bisbe, subratllant que “l’agonia de Jesús a Getsemaní és l’agonia de moltes persones al món”. 

Processó del Sant Enterrament de Girona. | Foto: Bisbat de Girona

“No per llegir-ho als diaris o per escoltar-ho tan sovint hem de permetre que els nostres cors s’endureixin davant de tanta angoixa com hi ha al nostre voltant”, ha advertit el prelat, tot dirigint l’atenció cap a les persones que estan en risc de perdre l’habitatge per desnonament o la feina, les que estan malaltes, les dones maltractades, els migrants que es juguen la vida a bord d’una pastera i els presos que compleixen condena; en aquest aspecte, també ha recordat les víctimes d’abusos en el si de l’Església per part d’aquells qui “més que ningú” estan “obligats a predicar amb fets i no a dir paraules buides”.

“La contemplació de Jesús a Getsemaní, quan ens passa per davant dels ulls en veure la nostra processó, ens ha de fer pensar en tanta angoixa com hi ha al món, potser a la porta del costat de casa nostra”, ha remarcat Vilà, apuntant que “l’angoixa de Jesús, que és l’angoixa de tants, no ens pot deixar indiferents, ens ha d’obrir els ulls i empenye’ns a la solidaritat, a la comprensió al desig de justícia”.

Superar la simple tradició

En la seva reflexió, l’exabat de Poblet ha animat a viure amb intensitat aquests dies superant “la simple tradició” i “anant a les arrels”. “No es tracta sols de preservar en unes manifestacions seculars de pietat popular ara transformades en sentiment de poble”, ha subratllat Vilà, sinó que “cada imatge que ens passa pel davant dels ulls ens mostra que hi hagué una vegada un home, que era el Fill de Déu, que fou enviat per compartir els nostres sofriments i ajudar-nos a vèncer-los”. 

“La passió de Crist, la passió del món, passa aquests dies davant dels nostres ulls; no ho contemplem com un simple espectacle ni com quelcom fugisser; sinó com quelcom amb el que ens hi hem de solidaritzar”, ha indicat el bisbe en el tram final del discurs. 

Després d’aquest pregó del bisbe Octavi Vilà, que ha comptat amb la intervenció musical del Cor de Cambra de la Diputació de Girona, la Setmana Santa gironina continuarà fins al dia 19 amb una desena d’actes populars i tradicionals, entre els quals destaquen la processó del Sant Enterrament o la desfilada dels Manaies de la ciutat. 

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia