Octavi Vilà: “L’Església ha de ser la gran casa de tots”

jordpacheco

“Si estic al capdavant vostre és simplement per servir-vos, per ser-vos de profit. L’episcopat no té cap altre sentit que el servei a Crist, a l’Església, als qui formen la diòcesi i, en definitiva, a tots els nostres conciutadans”. Així s’ha expressat fra Octavi Vilà en la seva primera al·locució com a bisbe de Girona després d’haver sigut ordenat aquest diumenge 21 d’abril en la catedral de Santa Maria, on ha convidat a “viure la fe amb convenciment, amb fermesa, amb il·lusió i, sobretot, amb esperança”.

“No tinguem mai por a tenir esperança”, ha demanat Vilà al final d’una emotiva cerimònia en la qual ha instat els fidels a “no avergonyir-se mai de l’evangeli” i viure la fe amb “autenticitat” i “fidelitat”. “No ens avergonyim de la nostra fe, de ser feliços de viure-la, sense caure mai en un orgull excloent”, ha afegit davant les 1.500 persones que han volgut estar presents per retre-li una benvinguda plena d’afecte. A totes elles, el prelat ha recordat la necessitat de “tenir alegria de caminar junts” i “recuperant l’essència sinodal de l’Església”, que “ha de ser la gran casa de tots”.

La celebració, que s’ha dut a terme enmig d’una gran expectació, ha estat presidida per l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas i com a concelebrants principals ha tinguta al nunci apostòlic, Bernardito Auza, l’arquebisbe de Valladolid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Luis Argüello; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, i l’administrador diocesà de Girona, Luis Suñer.

La catedral de Girona, durant la celebració. | Foto: Àngel Almazan

També hi han participat la resta de bisbes de Catalunya, la majoria de preveres de la diòcesi de Girona, abats i abadesses de diversos monestirs de Catalunya, d’altres parts de l’Estat i d’Europa, les comunitats cistercenques de Poblet i Solius, i centenars de fidels de Girona i Tarragona.

D’altra banda, hi ha hagut una nombrosa representació del món civil, polític, cultural, social, acadèmic i dels cossos de seguretat. En aquest sentit, ha destacat la presència, entre altres, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, el conseller de Recerca i Universitats (en representació el president de la Generalitat de Catalunya), Joaquim Nadal; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol.

“Que la missió sigui un motiu de joia”

“Estem tots contents i en donem gràcies al bon Déu. Després de més de dos anys sense bisbe, aquesta estimada Església és proveïda del pastor que tant necessitava”, ha afirmat l’arquebisbe Joan Planellas en una homilia en què ha remarcat les “grans qualitats humanes, intel·lectuals i eclesials” del fins ara “abat del cenobi més important de la Tarraconense”.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, durant l’homilia. | Àngel Almazan

Després d’assenyalar els orígens de la “llarga història de fe cristiana” a Girona, que com la resta de diòcesis del país va ser “primer cristiana abans que catalana”, Planellas —gironí de naixement— ha recordat a fra Octavi Vilà que la missió que li ha estat confiada pel papa Francesc i per l’Església ha de ser per ell un “motiu de joia”. “No deixaràs de sentir-te una persona com qualsevol altra, però a qui el Senyor Jesús ha cridat a ser pregoner de la seva salvació, amb una predilecció especial per als més allunyats de la vivència de la fe i per als més pobres”, ha afirmat.

Planellas també ha remarcat que “el veritable pastor és qui planteja la radicalitat del seguiment de Jesús”. “Jesús —ha afegit adreçant-se a Octavi Vilà— ha de ser l’essencial en el plantejament de qui va al davant. No tindràs altra força ni cap més escut que el de l’Evangeli. En canvi, les menudeses de les formes, les metodologies de la pastoral, aquestes coses poden ser importants, però no són l’essencial”. Així, ha assegurat que “el veritable pastor és aquell que és exigent amb ell mateix”.

L’arquebisbe de Tarragona ha reconegut també que l’experiència com a monjo i abat “ajudarà moltíssim” a Vilà a partir d’ara en el seu mandat com a bisbe. “Hauràs d’aconsellar molt, però teològicament, és a dir, des de la mirada de Déu. Aquest consell, a més, l’exerciràs en el marc d’una Església sinodal i, per tant, demanant el bon consell a aquells a qui pertoca”, ha precisat.

La cerimònia ha estat concelebrada pels bisbes de Catalunya i nombrosos preveres. | Àngel Almazan

Abans de finalitzar, Planellas ha desitjat a Vilà que el seu esforç per “estimar i patir l’Església de Girona” sigui “serè, respectuós i cordial”. “Que el poble sant de Déu que peregrina a Girona esdevingui l’anhel profund de la teva vida, el sospir incessant, entrellaçat de passió i de pregària davant el temps que t’espera d’estimació, de servei i de donació enmig d’aquest poble”, ha anunciat l’arquebisbe.

Un antic ritual d’ordenació

Després de la prèdica, el ritual ha prosseguit amb l’interrogatori al candidat i l’exposició i lectura del mandat apostòlic, per arribar poc després al punt culminant de l’ordenació: la imposició de les mans dels bisbes concelebrants i la pregària d’ordenació. En aquest punt, l’escollit, agenollat, ha rebut la imposició de les mans de l’arquebisbe Planellas i de la resta de bisbes; seguidament, un diaca ha recollit de l’altar el llibre dels Evangelis i l’ha posat obert sobre el cap de l’escollit. Aquest conjunt de ritus, que ha continuat amb el lliurament del llibre dels evangelis, l’anell, el bàcul i la mitra, insígnies episcopals, es va consolidar pels volts de l’any 200 dC en la primera ordenació de bisbes de la qual es té constància.

El nomenament de fra Octavi Vilà com a bisbe de Girona es va fer públic el 29 de febrer d’enguany després d’un període d’interinitat de dos anys a la diòcesi, vacant des del 31 de març de 2022, data en què va morir el bisbe Francesc Pardo, que havia renunciat al càrrec el setembre de 2021 en complir els 75 anys.

Un dels moments culminants de l’ordenació. | ‘Flama’

Nascut a Tarragona l’any 1961, Vilà, ha escollit el lema episcopal “Sigues al capdavant per servir”, traducció de l’expressió llatina præsis ut prodes de sant Bernat de Claravall. Va començar a vestir l’hàbit cistercenc l’any 2006 i, posteriorment, va ser ordenat diaca l’any 2014 per l’arquebisbe-bisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives, i sacerdot un any més tard per l’arquebisbe de Tarragona. Va ser nomenat Abat de Poblet el 3 de desembre de 2015.

Vilà és llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Biblioteconomia i Documentació per la Universitat de Barcelona. Va fer un postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Gestió Cultural per la UPF i va estudiar Filosofia i Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Abans d’entrar al monestir, va treballar a l’Hemeroteca de Tarragona entre 1983 i 2005. Fou secretari de la Germandat de Poblet de 2000 a 2005, secretari del Patronat de Poblet des de 2003, secretari i vicepresident de l’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus entre 1998 i 2005, vocal del Patronat de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià entre 2000 i 2005 i del primer consell de redacció de la revista Poblet també entre 2000 i 2005.

La cerimònia d’ordenació i presa de possessió s’ha pogut seguir en directe per internet a través dels canals de YouTube i Instagram del Bisbat de Girona. També per ràdio, amb retransmissions de Ràdio Estel i Radio María i per televisió, a través de mitja dotzena de canals del territori diocesà.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia