Octavi Vilà, a ‘Temps d’Església’: “No ha de fer por que la fe surti de les sagristies”

cropped-fav.png
L'entrevista va ser conduïda pel periodista i delegat de Mitjans del Bisbat de Girona, Xavier Roca. | Bisbat de Girona

Fra Octavi Vilà, bisbe electe de Girona fins a la seva ordenació episcopal, el pròxim 21 d’abril, ha començat a conèixer la diòcesi gironina. “Estic mantenint moltes reunions i coneixent-ne tots els preveres”, va dir Vilà el passat 16 de març en la primera entrevista que va concedir al programa Temps d’Església, l’espai audiovisual diocesà produït per l’Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona. Així ho continuarà fent fins que es desplaci a Burgos per fer-hi un recés espiritual durant l’Octava de Pasqua; una acció, en aquest sentit, que el permetrà preparar-se per a l’esperada celebració, a la Catedral de Girona.

Després de conèixer-se públicament el seu nomenament, el passat 29 de febrer, Vilà detallava en aquesta entrevista de gairebé mitja hora com va ser, durant la primera setmana de març, la seva participació en l’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola i la posterior trobada amb Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà. “A Madrid, vaig poder saludar una gran part dels bisbes espanyols —així com els catalans, que ja coneixia anteriorment—”, exposava Vilà abans d’assenyalar que “els que havien estat religiosos abans de preconitzats [com passarà amb fra Octavi] ho van fer amb una certa proximitat“. Unes hores més tard, al Vaticà, va poder compartir unes paraules amb el Papa, que es va referir al bisbe electe com a “nuevito, nuevito“, tal com recordava l’entrevistat envers les paraules rebudes pel pontífex.

Vilà va manifestar que les felicitacions pel nomenament també van arribar des del Brasil, per part de qui també va ser frare cistercenc, el cardenal de Rio de Janeiro Orani João Tempesta. I, també, des de la mateixa diòcesi de Girona, de la qual va tenir durant tota la seva trajectòria com a religiós un bon coneixement. Reconeixent l’actual escassetat de preveres i la importància del laïcat, “també en el bisbat gironí”, Vilà és conscient que és determinant “apropar l’Església a la societat sense imposar-la, sinó proposant-la —va argumentar— en la línia del que han dit pontífexs com ara Benet XVI i Francesc”.

Amb la influència que ha pogut rebre de la regla de Sant Benet, però també de pensadors europeus com ara Joseph Ratzinger, el teòleg alemany Karl Rahner o el filòsof danès Søren Kierkegaard, Vilà opinava que “no ha de fer por” aquest diàleg per fer l’Església més present socialment: “No es pot quedar a les sagristies“, va insistir. Per això, va precisar que “convé una formació per al món laical que no sigui carregosa, sinó il·lusionant, per continuar construint una cohesió eclesial, transmetent la fe amb sinceritat i esperança i, així, tenir l’autenticitat i la caritat que ha de predominar”, va indicar Octavi Vilà.

Encara sense haver triat el lema del seu pontificat, per bé que té al cap la frase “Presideixes per servir“, l’autor de la qual va ser Sant Benet, el futur bisbe de Girona defensava també que la diòcesi que dirigirà “es troba avançada a altres” envers la qüestió de la falta de preveres i que el contacte que pugui continuar establint-se amb entitats “ben arrelades al territori”, com ara la Universitat de Girona, permetrà caminar pel sender d’una renovació que, de manera sinodal, l’Església en conjunt està conduint.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia