La Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat va obrir el passat 9 de març la convocatòria d’una nova edició, l’onzena, del Memorial Cassià Just. El certamen en memòria de qui va ser monjo, músic i un dels abats més estimats de Montserrat es convoca amb l’ànim de reconèixer la tasca de persones, entitats i institucions implicades en la construcció d’espais comuns de respecte a la llibertat religiosa i de pensament, i del foment del diàleg i les relacions de les diferents confessions religioses establertes a Catalunya.
El principal requisit que hauran de complir totes les candidatures que es presentin en aquest certamen serà el d’estar clarament vinculades al fet religiós i de llibertat de consciència, i podran estar orientades al camp de defensa dels drets humans i de llibertat religiosa; foment del creixement, el respecte i el diàleg entre les diferents confessions; difusió de la diversitat religiosa present a Catalunya; promoció de la convivència i la cohesió social en l’àmbit de les diferents religions; i en general totes aquelles actuacions, iniciatives o treballs que fomentin entre la societat la necessitat de preservar els drets humans i difondre la realitat religiosa com a factor de cohesió social.
També poden optar al guardó aquells mitjans o professionals de la comunicació que hagin desenvolupat una destacada labor informativa i divulgativa en premsa escrita (treballs periodístics, articles, reportatges, entrevistes, tractament de notícies o cròniques), produccions radiofòniques o televisives (programes informatius, curts, debats o anuncis) o en plataformes digital.
El Memorial Cassià Maria Just va ser creat per la Generalitat l’any 2010 les aportacions d’entitats i persones en matèria de convivència de la pluralitat d’opcions religioses. No en va, l’abat de Montserrat entre 1966 i 1989 és considerat un referent indiscutible en diàleg, humanisme, acolliment, solidaritat en favor de les persones més necessitades, llibertat d’esperit i defensa de Catalunya, “i tot des de la coherència amb la seva opció com a abat de Montserrat”, destaca la Generalitat.
Des de la seva creació, el Memorial ha estat atorgat al Cardenal Carlo Martini, la religiosa Teresa Losada, la Comunitat Filipense de l’Escola de Nostra Senyora de Lurdes, la Comunitat de Taizè, l’associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, el dominic Jean Jacques Pérennès, la Federació Internacional dels Cristians per l’Abolició de la Tortura, el pare Joan Botam i, en l’edició del 2023, a Elisabeth Attar Lheure, membre de la Comunitat Bahá’í de Barcelona i impulsora del diàleg interreligiós.
Enguany, el guardó consisteix en una obra d’art original d’un autor o autora reconegut. A més del guardó, el jurat pot proposar l’atorgament de dues mencions honorífiques. El termini de presentació de les candidatures finalitza el 26 d’abril del 2024.