“Encara continuem amb el repte de donar sentit a la vida”

LU-min
Núria Caum. | ISCREB

L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona és una institució docent de caràcter públic de l’Arquebisbat de Barcelona, vinculada a la Facultat de Teologia de Catalunya de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Neix de la transformació de l’anterior Institut de Teologia de Barcelona, va ser erigit l’any 1996 i es va refundar l’any 2010 d’acord amb la nova Instrucció sobre els Instituts Superiors de Ciències Religioses de la Congregació.

Antoni Matabosch, primer director de l’ISCREB, en el llibre La Penúltima Paraula recorda els inicis d’aquesta institució: “Durant els primers anys, vam crear un ventall ampli d’especialitats de llicència: professors de Religió, Teologia Espiritual, Vida Religiosa, Catequesi, Pastoral”. Després, va venir l’especialitat en Teologia Bíblica i la de Diàleg Ecumènic, Interreligiós i Cultural. Aquestes encara es mantenen perquè “pensem que és fonamental obrir-nos a la diversitat que ens envolta, però que ens cal fer-ho des d’un bon coneixement de la mateixa tradició religiosa”, diu Núria Caum, actual subdirectora de l’ISCREB.

Es potencia un aprenentatge significatiu, en el qual s’interpel·li allò que és objecte de la reflexió, tot entrant en diàleg, aprofundint, qüestionant. “Ens adrecem tant a membres de la comunitat cristiana per tal de capacitar-los pels diversos ministeris eclesials, així com a persones interessades en el coneixement del fet religiós… Aquest curs 2023-24 ha començat amb molta feina, però seguim molt animats per oferir el nostre servei”, assegura Caum.

L’ISCREB va ser reconeguda com a institució per haver estat pionera en els estudis virtuals, el curs 2000-01. “Un moment crucial va ser la implantació dels estudis en línia (…) al principi, m’era una muntanya; després vam dedicar un curs a pensar i a consultar a altres centres els aspectes tècnics, didàctics, pastorals, econòmics, permisos, professorat, alumnat, i vam arribar a la conclusió que havíem d’apostar per aquesta modalitat”, recorda Matabosch.

En el moment que l’ISCREB va oferir la possibilitat d’estudiar tant presencialment com virtualment, es va veure un canvi en el nombre d’alumnes. Es va passar de sumar desenes a centenars. “L’ISCREB era més exigent i va atraure un perfil d’estudiant més jove i més compromès amb l’estudi”, escriu Matabosch.

El curs 2022-23, l’ISCREB es van matricular 1.097 alumnes. “Pel que fa als estudis reglats, hi va haver 573 alumnes, 56 en la modalitat presencial i 517 en la modalitat en línia”, comptabilitza Ramon Batlle, director de l’ISCREB. I especifica: “Pel que fa a la modalitat presencial, anem veient com va disminuint el nombre dels alumnes, i a la modalitat virtual, anem constatant com els alumnes de parla castellana es van incrementant a les aules de mica en mica”.

De fet, tal com explica Caum, encara que visquem en un context social secularitzat, marcat per la indiferència religiosa i per una gran pluralitat de creences i opcions conviccionals, “seguim en recerca, el repte de donar sentit a la vida continua vigent, les grans preguntes existencials continuen formulant-se cada cop de diversa forma i des de perspectives més diferents, preguntes que continuen dempeus en un moment o altre”.

A més a més, l’ISCREB organitza periòdicament sessions de diàleg i reflexió per mantenir-se actualitzat sobre les tendències en l’àmbit de les Ciències Religioses i la Teologia. “El curs passat vam dur a terme un canvi en el disseny de les trobades presencials a la seu de Barcelona per potenciar-les com a espai de reflexió compartida entre alumnes, professors, i a tot aquell qui volgués assistir, abordant temàtiques monogràfiques com, per exemple, l’antropologia bíblica i la neurociència, el cinema i el fet religiós, la diversitat religiosa o les dones a la Bíblia”, enumera Batlle.

Caum afegeix: “Enguany, volem proposar un seminari intern sobre com incideix la Intel·ligència Artificial ens els nostres estudis, creiem que pot ser una bona ocasió per revisar la nostra proposta metodològica i mirar d’afavorir més i més la personalització dels estudis”. Aquest és un dels reptes que assumeix l’ISCREB el curs 2023-24. També hi ha perspectives d’obrir una sèrie de projectes de col·laboració amb diverses institucions. “És important romandre atents i oberts a entrar en relació amb altres institucions afins, per a nosaltres, és tot un enriquiment”, conclou Batlle.

La lliçó inaugural de l’ISCREB se celebrarà el dia 24 d’octubre a les 19 h, a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona (carrer de la Diputació, 231. 08007 Barcelona). El doctor Antoni Pou exposarà el tema “Llums i tenebres a l’Evangeli de Joan: Una interpretació psicològica i simbòlica”. La conferència és gratuïta i de lliure accés.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia