“Després de l’atac de l’Iran sobre Israel, és difícil predir què passarà, tenint en compte que les anàlisis que es poden fer, més que racionals, són més aviat emocionals i passionals”. És la reflexió del P. Frans Bouwen, sacerdot belga i membre de la Societat dels Missioners de l’Àfrica, més coneguda com a Societat missionera dels Pares Blancs.
En declaracions a l’Agència Fides des de Jerusalem, on viu des de fa més de mig segle, Bouwen ha analitzat l’actual escenari bèl·lic al Pròxim Orient després de l’atac aeri de l’Iran sobre Israel del passat diumenge com a represàlia pel bombardeig sobre el consolat iranià a Síria, que va deixar set morts, entre ells, un comandant de la Guàrdia Revolucionària.
Considerant aquesta resposta com una acció sense gaire continuïtat, el missioner assenyala que,”és important abstenir-se de qualsevol moviment que porti la regió a una nova espiral de violència”. “Tots els Estats implicats, al Pròxim Orient i a la resta del món, han de posar-se d’acord per demanar el cessament de les hostilitats i seure a negociar seriosament per trobar una solució als conflictes polítics i nacionals subjacents; només així es podrà construir una situació estable”, admet.
Convençut de la inviabilitat de les dues solucions possibles —dos Estats per a dos pobles o un únic Estat amb els mateixos drets i deures per a tots—, Bouwen assegura que el conflicte “només podrà ser resolt per una conferència de pau“. “Les negociacions d’aquest tipus no poden dur-se a terme només entre israelians i palestins, perquè les desigualtats entre les dues parts implicades són massa grans”, admet.
En aquest aspecte, Bouwen recorda que l’ocupant, Israel, és “un dels països més armats del món“, mentre que l’ocupat, Palestina, “és un poble indefens”; per això considera que els Estats occidentals tenen “una gran responsabilitat en aquest assumpte, ja que, “amb la seva acció o omissió, han permès que la situació es deteriori gradualment fins al punt crític en què es troba avui”.
“No obstant això, a Terra Santa, en les dues bandes enfrontades, hi ha moltes persones disposades a viure juntes i a construir un món millor per a tots”, assegura el missioner, que ha exemplificat aquest raonament amb l’escena de desenes de milers fidels musulmans que han omplert la mesquita d’Al-Aqsa durant el Ramadà i no han generat cap mena d’incident. “Això demostra que la immensa majoria dels palestins volen viure en pau, ser ells mateixos, fidels a la identitat i a les tradicions”, conclou el sacerdot.