Nobel de la Pau iemenita parla de “genocidi” a Gaza durant una trobada al Vaticà

cropped-fav.png
Retrat de Tawakkol Karman | United States Mission Geneva

La guanyadora del Premi Nobel de la Pau Tawakkol Karman va viatjar fins a Roma, convidada pel papa Francesc per participar en la “Trobada Mundial sobre Fraternitat Humana“, els passats 10 i 11 de maig.

L’esdeveniment, organitzat per la Fundació Fratelli Tutti sota el lema “Ser humà”, va tenir com a objectiu explorar maneres de promoure la fraternitat humana en un món cada cop més dominat per conflictes i pors.

Karman, destacada defensora iemenita de la resistència noviolenta i periodista que es va convertir en la primera dona àrab a guanyar el Premi Nobel de la Pau (2011), va compartir les seves perspectives sobre la construcció d’un sentit d’unitat i solidaritat dins de les societats fracturades pels conflictes.

Abans i després del seu parlament, Karman, també va publicar missatges en àrab a X, utilitzant la paraula “genocidi” per descriure les operacions militars d’Israel a la Franja de Gaza.

Cartell que anunciava la participació de Tawakkol Karman | Fratelli Tutti Foundation

Això va generar tensió entre Israel i el Vaticà sobre com referir-se a la situació que està vivint Gaza. L’ambaixada d’Israel davant la Santa Seu va emetre una protesta l’11 de maig després que Karman acusés Israel de “genocidi” en les seves publicacions a X.

“El que diré en el meu discurs d’avui en la Conferència de Fraternitat Humana al Vaticà és que la humanitat està sent assassinada a Gaza, i que les massacres de neteja ètnica i genocidi comeses per Israel contra el poble palestí són una taca de vergonya no sols per l’ocupació, sinó també per la cara de tota la comunitat internacional, que no va fer res per aturar aquestes massacres”, va escriure Karman,  l’11 de maig.

“També exigiré que la declaració final de la trobada condemni aquestes massacres i exigeixi un alto el foc immediat, i el lliurament de l’ajuda humanitària que necessita a la Franja”, va anunciar en una altra publicació.

L’endemà, la periodista va escriure: “En el meu discurs a la Conferència de Fraternitat Humana al Vaticà, vaig condemnar els crims de genocidi i les massacres de neteja ètnica contra els palestins a Gaza i vaig demanar la seva condemna i solidaritat amb el poble palestí”.

“Vaig saludar les manifestacions estudiantils i assegudes arreu del món en solidaritat amb els palestins i rebutjant l’agressió israeliana”, va afegir Karman.

El papa Francesc saluda a Tawakkol Karman (2023) | Vatican Media

A finals de la tarda, l’ambaixada israeliana davant la Santa Seu va emetre una declaració expressant indignació i commoció sobre el fet que a Karman se li va permetre emetre aquest missatge a l’esdeveniment del Vaticà: “El lloc va ser contaminat per un discurs antisemita”, va dir la declaració. Segons la diplomàcia israeliana, en un context en què “l’objectiu, presumiblement, era el de parlar de pau per crear un món més humà, es va permetre presentar un discurs propagandístic ple de mentides”.

“Parlar de neteja ètnica a Gaza, mentre que Israel permet que cada dia l’entrada a l’enclavament de grans quantitats d’ajuda humanitària, és orwellià”, va declarar l’ambaixada israeliana. “A més, lamentem que aquest discurs es pronunciés sense que ningú sentís el deure moral d’intervenir per aturar aquesta vergonya”, va continuar.

L’intercanvi de missatges durant el cap de setmana és l’últim cas en què funcionaris i diplomàtics israelians s’han oposat a la forma en què els funcionaris del Vaticà o els eclesiàstics més destacats s’han manifestat sobre el conflicte de Gaza.

A més a més, aquesta situació es dona en un escenari amb més de 35.000 persones assassinades per les bombes de l’exèrcit israelià a Gaza, qüestió que va ser criticada pels Estats Units, principal proveïdor d’armes d’Israel. El secretari d’Estat Antony Blinken va reiterar la seva demanda de fer més per protegir els civils: “Israel té les eines apropiades per reduir les baixes civils en les seves operacions militars”. Tanmateix, els resultats sobre el terreny, incloent-hi el nombre elevat de víctimes, entre les quals més de la meitat són infants i dones, “fan dubtar sobre si els militars estan utilitzant eficaçment aquestes eines en tots els casos”.

La guerra, a Gaza

La Trobada Mundial sobre Fraternitat Humana vol servir com a plataforma per al diàleg i la col·laboració, amb l’objectiu d’inspirar individus i comunitats a abraçar els valors de l’enteniment, la compassió i la solidaritat. Enguany, l’esdeveniment ha generat discussions significatives. Això no obstant, es continua convidant a pensar en accions concretes que construeixin un món més just i pacífic.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia