Nathalie Becquart: “La igualtat entre homes i dones a què aspirem com a Església ha de tenir repercussions pràctiques”

jordpacheco
Nathalie Becquart va ser nomenada pel papa Francesc subsecretària general del Sínode de Bisbes el febrer de 2021. | Tribuna Carrera

Alguns dels qui han treballat amb Nathalie Becquart, sotsecretària de la Secretaria General del Sínode, la defineixen com una dona treballadora, tenaç, coneixedora del que és i del que implica la sinodalitat. També com una persona convençuda que el canvi a l’Església és necessari, sobretot ara en què la institució viu immersa en un procés sinodal que destaca especialment el tema de la crida a reforçar la participació de les dones en els llocs de govern de l’Església. 

Nascuda a Fontainebleau, França, l’any 1969, Becquart va ser la convidada de la quarta sessió de la Tribuna Joan Carrera, celebrada en forma de dinar-col·loqui el passat dimecres 22 de març al restaurant Pomarada de Barcelona. L’encarregat de presentar-la —després d’una benvinguda a càrrec de José Ignacio SJ, director de Cristianisme i Justícia— va ser Enric Termes, vicari episcopal i responsable de la fase diocesana de Barcelona de la consulta del Sínode. El prevere barceloní va parlar de Bequart com una persona “que es creu això de la sinodalitat, més enllà del càrrec que li hagin pogut confiar”. 

Conscient que “moltes dones se senten marginades en una societat i una Església configurades encara a partir d’una mentalitat patriarcal i clerical”, la també religiosa de la congregació de Xavières va dissertar sobre el lideratge femení a l’Església i al món. “Les dones que participen en el procés sinodal —va dir— hi porten d’una manera particular i molt forta el desig de respondre a la crida ‘Eixampla l’espai de la teva tenda’, que ofereix una clau per interpretar el document de l’etapa continental a la llum de la Paraula”. Segons Becquart, l’experiència de sinodalitat d’aquestes dones “ha posat al descobert una reapropació profunda de la dignitat comuna de tots els batejats, autèntic pilar d’una Església sinodal”.

En un món convuls marcat per nombroses guerres, impactes climàtics i diferents formes de desigualtat que obliguen a milions de persones a emigrar dels seus llocs d’origen, les dones, va subratllar Becquart, són les primeres víctimes. “Fer front —va dir— a la realitat de les dones a les societats marcades per una cultura patriarcal secular en què moltes són víctimes d’abusos de poder i d’abusos sexuals, en situa al cor del misteri pasqual que il·lumina la vida humana: el misteri de la vida més forta que la mort; el misteri d’una transformació que toca l’essència de la nostra identitat cristiana; el misteri del pas de la nit a la llum, de la creu a la resurrecció; el misteri d’una esperança més enllà del patiment”. “Pel sol fet que a totes les diòcesis del món s’estigui vivint l’experiència del camí sinodal, podem considerar l’experiència de les dones com un camí pasqual que posa de relleu els seu itinerari de resiliència”.

Becquart, amb Mn. Enric Termes. | Tribuna Carrera

Homes i dones junts en la diferència

En un discurs ple de referències als textos sagrats, Becquart va parlar de les diferències entre homes i dones “amb els dons peculiars, les sensibilitats específiques i les experiències del món que tenen”. Unes diferències que, malgrat que històricament han propiciat el domini de l’home sobre la dona, no han de fer oblidar la idea que “la Bíblia presenta home i dona com a companys iguals davant de Déu, i que tota discriminació basada en el sexe és una ofensa a la dignitat humana”. Per això, Becquart va convidar a fer front al desafiament que homes i dones, en la societat i en l’Església, siguin capaços de viure junts en la diferència. 

La religiosa va reconèixer que gràcies a la influència del feminisme i de l’evolució de la societat s’ha avançat notablement cap a una igualtat més gran sense deixar de banda la idea de la diversitat. “Avui —va detallar— la societat posa molt més en relleu la igualtat entre la dona i l’home que temps enrere. L’Església viu en la societat, malgrat que ve de segles i segles de dominació patriarcal dels homes sobre les dones. La igualtat a què aspirem no pot ser només teòrica, sinó que ha de tenir repercussions pràctiques”. Conscient que el camí cap el canvi de mentalitat és llarg, Becquart va reconèixer que estem “davant d’una crida urgent”. “Com a Església, hem de dir que la qüestió de les dones representa un signe dels temps”, va reblar.  

El col·loqui posterior va donar peu a posar sobre la taula qüestions més concretes sobre el paper de les dones a l’Església. Preguntada per com la sensibilitat femenina podria prendre part en moments tan importants com els baptismes, els matrimonis o els funerals a través d’una eventual obertura del diaconat a les dones, Becquart va assegurar que el desafiament és viure aquesta Església sinodal i aquest camí fer-lo junts: homes, dones, impulsant equips pastorals en què tots hi participin amb visió d’equip. 

També hi va haver referències a la lentitud de l’Església a l’hora de dur a terme les reformes. Becquart, que serà l’única dona que tindrà dret a vot en el Sínode, va remarcar que el problema rau en que la societat actual vol resultats de manera immediata. “Pensem que els canvis a l’Església han de ser una revolució, però aquesta institució és alhora humana i divina, i les reformes que fa sempre remeten als seus orígens”. Parafrasejant el teòleg francès Yves Congar, la religiosa va recordar que cal pensar en la tradició i en la novetat que l’Esperit Sant ens fa entendre junts. “No podem començar de zero, tenim una història, un passat, i el present s’arrela en la tradició, que és veritable no només si es torna al passat sinó si s’inspira en l’Esperit Sant, perquè d’aquesta manera podrà veure camins nous i fer aquest delicat discerniment. Per tant, hem de pensar en fidelitat a la tradició i al mateix temps buscar la inspiració creativa per assolir aquests canvis bons”. En aquest context, Becquart va recordar que el paper dels bisbes i del papa Francesc és el de preservar la comunió. “No podem anar de pressa i deixar alguns enrere sinó que hem de reforçar aquest camí sinodal plegats”, va concloure.

La Tribuna Joan Carrera és una iniciativa conjunta del Grup Sant Jordi de Drets Humans, del diari El Punt Avui i de 19 entitats i institucions eclesials. En acabar l’acte, el coordinador Marcel·lí Joan, va avançar detalls de la propera sessió. La protagonitzarà el capellà i teòleg bilbaí Jesús Martínez Gordo, que abordarà un altre tema crucial per a l’Església: el sínode alemany. Serà el 15 de juny.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia