El passat dijous va morir, a l’edat de 95 anys, el P. Pius-Ramon Tragan, biblista i monjo de Montserrat des dels 19 anys. Nascut a la localitat d’Esparreguera, al Baix Llobregat, va ser ordenat el 24 de setembre del 1955 i, posteriorment, en haver finalitzat els estudis de teologia i filosofia al Monestir de Montserrat, va continuar la seva formació acadèmica a Roma i Múnic, entre els anys 1956 i 1962.
De nou a Catalunya, va exercir com a secretari del P. Abat Aureli Maria Escarré fins que es va produir el seu exili a Itàlia. Va ser en aquest moment quan Tragan va reprendre els seus estudis, primer a Jerusalem i posteriorment a Estrasburg. Allà, de fet, es va especialitzar en exegesi bíblica i va obtenir el seu doctorat.
Del 1985 al 1990, a Roma, el monjo va ser degà de la Facultat de Teologia i, fins al 1997, rector del Pontifici Ateneu de Sant Anselm. Més tard, destaca el seu pas per la Universitat de Milà i per la de Barcelona, on va treballar fins al 2001. En aquesta època, va començar a desenvolupar el càrrec de responsable de l’Scriptorium Biblicum et Orientale, a Montserrat, un espai centrat en la recerca exegètica i la cura de la col·lecció de papirs del doctor Ramon Roca-Puig, així com de la secció arqueològica del Museu Bíblic, el qual va ser fruit del P. Bonaventura Ubach.
Gran intel·lectual, en un article que va publicar el P. Josep Miquel Bausset, a Foc Nou, Pius-Ramon Tragan hi manifestava, en relació amb els seus estudis bíblics, que “és vital ser curiós”, tal com havia defensat durant tota la seva vida. “S’ha de ser obert i llegir molt —continuava—, raó per la qual el meu pensament no ha estat mai unidireccional”.