Mor a 91 anys José Ignacio González Faus, el jesuïta que va somiar una humanitat nova

cropped-fav.png
El jesuïta i teòleg valencià José Ignacio González Faus. | CiJ

“Ens acaba de deixar el teòleg que sempre va somiar i va lluitar per una humanitat nova i per una Església diferent”. Així ha anunciat aquest dijous al vespre el jesuïta català Jaume Flaquer, a les seves xarxes socials, la mort a Sant Cugat del Vallès d’un altre jesuïta, el teòleg José Ignacio González Faus.

Nascut a València el 27 de desembre de 1933, González Faus va desenvolupar la major part de la seva trajectòria com a teòleg, escriptor i professor des de Sant Cugat i Barcelona.  Com a escriptor i col·laborador de mitjans escrits, va ser extraordinàriament prolífic, i la seva obra va marcar un abans i un després en el pensament teològic crític al país. 

Membre de l’Àrea Teològica de Cristianisme i Justícia, entre les seves obres, cal destacar La humanidad nueva. Ensayo de cristologia (1974); Acceso a Jesús (1979) o Proyecto de hermano, Visión creyente del hombre (1989). Els seus darrers llibres són El rostro humano de Dios (2008), Otro mundo es posible… des de Jesús (2009) i Herejías del catolicismo actual (2013). Cristianisme i Justícia va reeditar el 2018 la seva obra Vicaris de Crist: els pobres.

Com a articulista, va publicar a La Vanguardia i Religión Digital, on fins als darrers moments va mantenir un blog titulat Mirades cristianes. “No cal reduir la vida de l’home a només Déu, com si no tinguéssim mil necessitats més humanes; però tampoc no cal reduir la vida de l’home a aquestes necessitats humanes, com si aquestes no apuntessin fins a Déu (i per aquests dos costats solen discórrer els errors dels anomenats conservadors i progressistes). La glòria més gran de Déu és la vida més gran de l’home”, va deixar escrit fa uns mesos en el seu testament espiritual

José I. González Faus va entrar a la Companyia de Jesús l’any 1950. | CiJ

José I. González Faus va entrar a la Companyia de Jesús l’any 1950 i va ser ordenat sacerdot el 28 de juliol  de 1963. Era llicenciat en Filosofia per la Universitat de Barcelona (1960). Va cursar estudis de Teologia primer a Sant Cugat, i posteriorment a Insbruck (Àustria) entre  1963 i 1964, al Pontifici Institut Bíblic de Roma, entre 1965 i 1966, i es va doctorar en  Teologia a Tübingen (Alemanya) l’any 1968.  

Va ser professor de Teologia Sistemàtica a la Facultat de Teologia de Catalunya i a la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas (UCA) del Salvador. Va impartir classes a diversos països de l’Amèrica Llatina, on el seu pensament va gaudir d’una gran difusió. 

Des de 1968 fins a 1977 va ser director de la revista Selecciones de Teología i des de 1981 i fins al 2005 va ser responsable acadèmic del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, un espai de reflexió sobre la fe cristiana des de la pràctica en favor de la justícia que va impulsar des dels seus inicis, juntament amb el  jesuïta Joan N. García Nieto. González Faus va estar sempre vinculat a aquest centre amb seu a Barcelona, participant activament en el treball de reflexió i estudi en l’àmbit social i teològic. 

En el seu darrer article publicat en el blog de Cristianisme i Justícia, recorda que el món actual “només té remei (si és que el té, encara) en una civilització de la sobrietat compartida”. “En comptes d’això, uns quants es fan cada vegada més rics i la majoria es va fent cada vegada més pobra; falta habitatge mentre que alguns (pocs) tenen cada vegada més domicilis i cada vegada més persones es queden sense sostre. Són dades que es poden veure fins i tot als diaris”.

Fa pocs dies va enviar als companys de Cristianisme i Justícia una foto seva durant una campanya d’alfabetització a Nicaragua l’any 1980. “Si en la meva mort cal publicar una foto, que sigui aquesta”, va deixar encarregat. González Faus sempre va ser solidari amb aquest país. L’any 2023 va escriure una carta oberta al dictador Daniel Ortega en la qual va sentenciar: “El seu govern no pot durar gaire”.

González Faus, durant una campanya d’alfabetització a Nicaragua l’any 1980. | CiJ

La reflexió teològica de José I. González Faus té com a eix la reivindicació del rostre humà de Déu i l’accés a la fe des de la humanitat real de Jesús. En la seva obra hi ha una constant crítica al capitalisme i els diners com a idolatria, i situa els pobres com a vicaris de Crist d’una Església que ha de ser comunitat al servei dels pobres. 

El seu decés ha provocat nombroses reaccions a les xarxes, entre elles la de Ramon Bassas, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, que s’ha mostrat “afligit” pel traspàs del jesuïta. “Perdem una veu clara, entenedora i crítica (també autocrítica) compromesa amb Jesucrist i inequívocament d’esquerres”, ha escrit Bassas. 

Ja has aconseguit una existència ‘nova‘. La seva mort ens deixa molts orfes, però amb el compromís de prendre les regnes del Regne de Déu”, sosté Jaume Flaquer, que ha anunciat que el funeral de González Faus tindrà lloc aquest dissabte 8 de març a les 11 hores al Centre Borja  de Sant Cugat del Vallès.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia