El preàmbul d’aquest Onze de Setembre a Catalunya ha tingut aquest dimarts essència religiosa al Parlament de Catalunya, on l’Abadia de Montserrat recollia la Medalla d’Honor en categoria d’or en reconeixement de la seva contribució al llarg de la història del país. El cenobi ho feia representat, des de l’auditori de l’edifici, pel seu abat, Manel Gasch, i per altres monjos de la comunitat presents en l’acte com ara Frederic Fosalba, Efrem de Montellà i Jordi Puigdevall i també pels membres del Patronat de la Muntanya de Montserrat.
Els altres representants montserratins eren els poc més de trenta nens de l’Escolania, que, abillats en aquesta ocasió amb americana i corbata, encetaven i posaven punt final a l’acte en clau musical, primer amb el Virolai i, després, amb Els Segadors.
La cerimònia també ha estat marcada per la presència a l’exterior del Parlament d’un reduït grup de víctimes d’abusos en el si de l’Església, que s’ha mostrat contrari a aquest reconeixement. “Aquesta medalla desacredita el Parlament en homenatjar una institució que no ha fet els deures per desprendre’s d’un presumpte cas d’abusos sexuals per part d’un monjo en el passat”, explicava als periodistes l’activista i víctima Miquel Hurtado, primer denunciant dels abusos comesos pel monjo Andreu Soler, que va morir l’any 2008.
Mentrestant, l’abat Manel Gasch encetava la seva intervenció amb referències indirectes a aquesta qüestió: “Durant mil anys, s’han pogut cometre errors, alguns coneguts i uns altres enterrats pel temps , però tot ajuda a créixer si això s’accepta i es reconeix amb sinceritat”, deia.
Gasch també tenia paraules per al paper constant que sempre ha tingut i té la comunitat benedictina en la societat catalana. “Allà dalt, vivim més a prop del cel que aquí, però també tenim una mirada àmplia cap a tot el que ens rodeja“, assenyalava el monjo, que utilitzava metafòricament el concepte de l’alçada per referir-se al fet que “aquesta es guanya pas a pas, monjo a monjo”. L’entrega de la medalla —daurada com la Moreneta— tenia el seu propòsit en haver arribat a aquesta posició que ha convertit Montserrat, per a l’abat, “en un referent de la catalanitat”.
Mencionant també els mil anys d’existència del cenobi, que era glossat durant l’acte per la historiadora i professora universitària Maria Dolors Vidal i definit com un “centre de religiositat popular i una xarxa de saber i d’esperit”, el president de la Generalitat, Salvador Illa, i, després, el president del Parlament, Josep Rull, es desfeien en elogis cap a la institució montserratina. “Ara teniu el repte de mantenir el vostre llegat i de projectar-lo cap al futur”, afirmava el primer, que en menys de dues setmanes ha mantingut protagonisme en diversos actes amb monjos de dos monestirs catalans, el de Montserrat i el de Poblet.
L’acte servia també per evidenciar el que per a Gasch era la bona entesa que ha d’existir constantment entre Montserrat i la política catalana, fet que es reflectia en les abraçades i les felicitacions finals per part d’alguns càrrecs electes cap a Manel Gasch. L’obtenció d’aquest reconeixement es converteix, així, en un nou capítol dels molts que eren rememorats durant la cerimònia i en el tret de sortida d’una celebració, la del Mil·lenari, que per al Monestir de Montserrat tot just acaba de començar.