Robert Nava, sacerdot veneçolà: “He pelegrinat per primera vegada a Europa amb la il·lusió de veure el papa Francesc”

file (11)-min
Mn. Robert Nava, amb la Mare de Déu de Montserrat. | Instagram

Per la JMJ de Portugal està passant-hi gent de gairebé tot el planeta. Des de la diòcesi veneçolana de Cabimas, situada a la costa est del llac Maracaibo, ho ha fet Robert Nava (Cabimas, 1991), rector de la Parròquia Nostra Senyora del Rosari de Fàtima del municipi de Santa Rita, a l’estat de Zulia, i director espiritual del grup de música cristiana Adveniat Banda Catòlica. Ordenat per servir a Déu el novembre de 2019, aquest sacerdot ha trepitjat per primera vegada el continent europeu i ho ha fet, precisament, a Catalunya, des d’on ha fet el seu pelegrinatge abans d’arribar a Lisboa.

La Basílica de la Sagrada Família, el Monestir de Montserrat, Manresa… El seu pelegrinatge també ha passat per terres catalanes. Com l’ha viscut?

Aquesta és la primera vegada que vinc a Europa i he tingut l’oportunitat de fer-ho com a pelegrí, i no pas com a turista. Crec que poder passar per la terra on van néixer, van caminar i van morir els nostres sants també és una ocasió per viure amb un compromís més gran el concepte de la santedat.

Què li ha semblat Catalunya?

M’ha fascinat. És una terra especial de gràcia. La gent, els paisatges i la presència de Déu i de la Santíssima Verge són aspectes remarcables d’aquest territori, que m’ha acollit amb els braços oberts.

Com està vivint la seva experiència a la JMJ?

L’estic vivint al màxim, amb molta intensitat. Segon a segon. Des del meu punt de vista, compartir la fe cristiana amb gent de tot el món, que cada dia et pots trobar en qualsevol racó de Lisboa, és una immensa benedicció que, alhora, ens confirma novament la nostra pertinença a l’Església universal.

Digui’m, amb qui l’està vivint?

Tinc la companyia d’un grup de persones d’origen veneçolà que prové del Col·legi Mater Salvatoris de Maracaibo i de Caracas. També tinc el gust d’estar a Lisboa amb els integrants del grup musical Adveniat Banda Catòlica, del qual formo part.

Com definiria la comunitat eclesiàstica de Veneçuela?

Al meu país, l’Església manifesta un sentiment d’enorme vivacitat. De fet, diria que és una Església eminentment jove, però també alegre, amb molta pietat i devoció mariana, i profundament eucarística.

Vostè compta amb diversos milers de seguidors a les xarxes socials. En general, ¿creu que es fa un bon ús, d’aquestes, des d’un punt de vista religiós?

El continent digital és real. La persona que hi evangelitza ha de moure’s ràpidament i ha de saber arribar a tots els espais que pugui a través de tots els mitjans possibles. Crec que es fa un bon ús, en general, però sempre s’ha de tenir molt present allò que ens diu el Senyor: “Llenceu les xarxes!”. I així ho fem, en el millor dels sentits. És una tasca que tots els sacerdots que hi som presents procurem fer de la millor manera que podem i sabem.

“Estic vivint la JMJ al màxim, amb molta intensitat. Segon a segon. Des del meu punt de vista, compartir la fe cristiana amb gent de tot el món, que cada dia et pots trobar en qualsevol racó de Lisboa, és una immensa benedició que, alhora, ens confirma novament la nostra pertinença a l’Església universal”

Què espera, del papa Francesc, en aquesta JMJ?

He vingut a Europa amb la gran il·lusió de veure’l amb els meus propis ulls. Déu parlarà clarament i contundentment als joves de tot el món en cadascun dels seus missatges. El seu carisma, la seva proximitat i la seva aposta pels joves em fan estimar el seu pontificat.

Com ha estat el seu pelegrinatge al Santuari de Fàtima?

La Mare de Déu de Fàtima ha acompanyat la meva vocació i el meu ministeri sacerdotal, a la qual l’he consagrat. Es podria dir que jo no l’he visitat, sinó que ella m’ha portat a casa seva. Venir a la JMJ és un regal de la Verge de Fàtima.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia