Míriam Díez: “Vaig donar les gràcies al papa Francesc per tenir dones al seu costat”

file (11)-min
Míriam Díez, amb el papa Francesc. | Cedida

Una representació de Blanquerna Universitat Ramon Llull va participar el passat 19 de gener en l’audiència privada que va oferir Francesc a 150 representants de la Federació Internacional d’Universitats Catòliques (FIUC), amb motiu de les celebracions del seu centenari. La gironina Míriam Díez Bosch, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, va ser una de les integrants d’aquesta institució catalana, que també va estar representada pel seu president, Josep Maria Carbonell, i per la seva directora general, Giorgia Miotto. Malgrat haver pogut parlar només uns pocs segons amb el pontífex, Díez va aprofitar l’ocasió per agrair-li personalment que tingués dones al seu voltant ocupant càrrecs de lideratge a l’Església universal.

“Contràriament al que pensen moltes persones —defensa Díez—, Francesc és un Papa que està fent molt per la inclusió, la paritat i la inclusivitat dins l’Església, amb homes i dones que prenguin decisions”. Per la seva part, Bergoglio, que encara arrossegava els símptomes d’un refredat que el va mantenir empiocat durant unes setmanes, va voler donar les gràcies a la FIUC per la trobada i pel bé que, segons ell, fan les universitats: “Sembreu la ciència, la Paraula de Déu i el veritable humanisme”. Així és com el Papa va demanar que tiressin endavant aquesta missió: “L’humanisme fa comprendre que l’home té valors i que cal respectar-los: això és potser el més bonic i el més gran de les vostres universitats”.

De les prop de dos mil universitats catòliques que hi ha al món, el Papa argentí en va destacar també la capacitat de treballar en xarxa i el potencial que, segons va anunciar, es podria produir si totes col·laboressin “de manera més eficaç i operativa”. Una opinió que va manifestar just abans de referir-se a un context de gran fragmentació i en què les universitats catòliques “han de tenir audàcia d’anar a contracorrent, globalitzant l’esperança, la unitat i la concòrdia“, va dir de manera improvisada Francesc.

Tractant-se, va dir, d'”un dels millors instruments que l’Església ofereix a la nostra època”, la universitat catòlica no pot deixar de ser “expressió de l’amor que anima tota acció de l’Església, és a dir, l’amor de Déu a la persona humana“, va subratllar el pontífex, que va lamentar que l’educació s’estigui convertint en un negoci. “Per al Papa —apunta Díez— al centre hi ha els estudiants, sobretot els més vulnerables”.

“Armand Puig és clau per dirigir la qualitat universitària”

Durant la seva estada a Roma, Míriam Díez va poder trobar-se personalment amb el capellà i teòleg tarragoní Armand Puig, que hi resideix des del mes de setembre passat després d’haver estat nomenat president de l’Agència de la Santa Seu per a la Valoració i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO). La seva elecció, de fet, va ser clau per a Díez: “Pot aportar molt coneixement, internacionalització i una visió que connecti l’Acadèmia amb el món pràctic, una cosa importantíssima perquè l’Església, com tantes altres institucions, ha de ser crítica i ha d’incidir en la societat”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia