A l’Àfrica, la violència s’ha estès com una taca d’oli per tot el continent, tal com s’ha fet palès arran del darrer Informe Llibertat Religiosa al Món 2023. Així ho ha denunciat la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada a través dels seus canals oficials, la qual ha culpat d’aquesta situació els bandits autòctons i els grups gihadistes locals i transnacionals que operen per tot el territori africà —aquests últims aprofitant-se de la delinqüència organitzada— amb uns posicionaments islamistes i, alhora, extremistes.
“Aquests grups de fonamentalistes aprofiten els conflictes i les divisions que ja existeixen a l’Àfrica per articular-hi una estratègia similar a la d’un califat mòbil i oportunista —assenyala aquesta organització en un comunicat—; un modus operandi que els beneficia pel que fa als seus atacs en zones que són riques en minerals i, alhora, on les forces militars són vulnerables i fàcils d’immobilitzar“.
Una de les regions que més expansió dels atacs islàmics ha experimentat és la del Sahel (que està compresa per Burkina Faso, Mali, Níger, Nigèria, el Camerun i el Txad). Segons les dades que ha fet públiques aquesta institució, allà s’han produït durant els últims mesos un total de 7.899 morts, una xifra que suposa més del 40% de les víctimes mortals al continent i que converteix aquest territori en el tercer més mortífer de l’Àfrica per causes relacionades amb l’extremisme islàmic.
En països com ara Nigèria, les principals víctimes d’aquests successos són cristianes, les quals representen el col·lectiu més damnificat per aquests atacs indiscriminats. Per exemple, al nord d’aquest país, on predomina l’islam, aquestes pateixen una “discriminació sistèmica” en què les dones són segrestades i obligades a casar-se amb homes musulmans. A més, en aquest indret els atacs contra sacerdots i els segrestos religiosos són constants, tal com apunten fonts d’Ajuda a l’Església Necessitada.