“Mentre resàvem el rosari dins l’església, una bomba va explotar a pocs metres”

cropped-fav.png
Una columna de fum, durant un bombardeig israelià a Rafah, al sud de la Franja de Gaza. | Getty Images

Por, crits i consternació. Així és com va ser la reacció de les desenes de persones que estaven sent enregistrades per un telèfon mòbil, el passat dimarts, a l’interior de l’única església catòlica de Gaza quan, a uns tres-cents metres de distància, diversos atacs aeris israelians feien tremolar tot el temple. Uns bombardejos que destruïen un barri sencer de la Franja i hi deixaven el saldo de cinc víctimes mortals.

Els protagonistes del vídeo formen part de la munió de cristians que es troben refugiats temporalment a la parròquia llatina de la Sagrada Família, al sud de la ciutat —durant les últimes setmanes hi han passat prop de 700 persones. I, com passa a l’interior de l’església, la situació humanitària a Gaza, envoltada per l’exèrcit israelià, és desesperada: l’ajuda humanitària que arriba a la ciutat és completament insuficient per atendre les necessitats de les milers de persones afectades pel conflicte.

Les onades expansives de les bombes llençades per l’exèrcit israelià es poden sentir per tota la regió i generen un impacte constant sobre la població local. Una situació que ha provocat que els residents s’hagin de veure obligats a viure en un estat d’angoixa constant, amb el so de les explosions ressonant a les seves orelles.

“Estàvem a l’església asseguts amb els nens quan vam sentir una gran explosió prop de la porta d’entrada. No hi va haver danys ni ferits perquè les bombes van caure a més de 300 metres. Pel brunzit i la pols pensàvem que es podria haver fet malbé la nostra entrada, però, gràcies a Déu, no va ser així”, va explicar després de l’incident la religiosa María del Pilar Llerena a l’agència SIR.

A pesar de les adversitats i la proximitat dels atacs de l’exèrcit israelià, els responsables de la parròquia de la Sagrada Família no estan disposats a “abandonar l’església” ni a la seva gent. De fet, l’única parròquia catòlica de la Franja de Gaza s’ha transformat, en paraules del seu rector, el pare Gabriel Romanelli, en una mena de “camp de refugiats” on la gent intenta seguir una “rutina diària” buscant temps per cuinar, rentar-se, pregar o fer activitats. Hi ha, en aquest sentit, persones amb discapacitat i un grup de persones malaltes.

Mentrestant, la revenja israeliana pels atacs de Hamas a lsrael el passat 7 d’octubre ha provocat fins ara la mort de prop de 10.000 civils palestins, molts dels quals, infants i dones. Els prop de 2 milions de persones que continuen sobrevivint a l‘intens i despiatat setge de Gaza per part de l’exèrcit israelià, ho fan en unes condicions d’absoluta desesperació, refugiats en hospitals i escoles, sense aigua, ni aliments, ni medicines, ni subministrament elèctric.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia