“M’emociona veure com Papua Nova Guinea se sacrifica per rebre el Papa”

file (11)-min
D'esquerra a dreta, Agustín, Cielos i Martín Prado. | Fotografia cedida

Tres missioners, germans i nascuts a Argentina, compten les hores que falten perquè el papa Francesc els visiti, a partir del pròxim 8 de setembre. Serà quan el seu avió aterri a la localitat de Vanimo, al nord-oest de Papua Nova Guinea, estat d’Oceania que comparteix illa amb Indonèsia, tota ella rodejada per les aigües del Pacífic. Ells són Cielos, Agustín i Martín, nascuts a la localitat argentina de Sant Rafael i fills d’una “família catòlica pròxima a la congregació a la qual pertanyem, l’Institut del Verb Encarnat”, com detalla la primera dels tres, arribada a aquest punt del mapa, a més de 13.000 quilòmetres del Vaticà, el 2018.

Des que va conèixer la notícia de la seva visita, Cielos Prado no ha deixat de dedicar esforços perquè el seu compatriota —per a la religiosa, “el vicari de Jesucrist”— es pugui sentir, tot i unes hores, com a casa. No serà, però, la primera vegada que ella i un dels seus germans, Martín, veuran el pontífex personalment: “El 2019, en una visita a Roma amb 16 parroquians més, vam tenir la gran sort que ens rebés a la seva residència i, des d’aleshores, ens ha tingut més presents“, afirma la missionera.

Un grup de sacerdots i religioses de l’Institut del Verb Encarnat en aquest territori de Papua Nova Guinea. | Cedida

“Pot semblar que vam ser nosaltres qui vam demanar-li que vingués a Vanimo —reconeix—, però en cap cas ha sigut així: ha estat una sorpresa que hagi decidit incloure aquesta visita en el seu viatge asiàtic”. El Papa argentí hi arribarà per aire i, abans de conèixer sobre el terreny la tasca desenvolupada per aquests missioners a l’Escola d’Humanitats Santíssima Trinitat, on estudien 500 infants, s’emportarà “la gran sorpresa que hi tenim preparada”, explica Cielos. Es refereix al regal que rebrà Francesc quan miri per la finestra del seu avió: “Els habitants de la zona [més de 6.000] han tallat milers de canyes de bambú per donar la benvinguda al Papa a bord de canoes, que veurà, des de l’aire, omplint tota la costa marítima”.

Els preparatius per donar la benvinguda al Papa han mobilitzat centenars de persones en aquest país. | Cedida

“Des que el 1908 es va celebrar el primer bateig en aquestes terres, el procés d’evangelització és, avui dia, una tasca impulsada per catequistes que procurem cuidar i formar”, admet Cielos. “La base cultural —afegeix— no és catòlica i, per tant, s’ha d’ensenyar tot des de zero, fins i tot la manera com les mares han de persignar els fills“. I amb aquests argentins, són nombrosos els missioners i les missioneres (“d’Amèrica, de Filipines, del Brasil…”) que, com recorda la missionera, fan créixer el catolicisme enmig d’altres cultures “que també tenen la llavor del Verb” i que redescobreixen “a la llum dels Evangelis”.

El resultat es comprovarà internacionalment el 8 de setembre, enmig de la gira apostòlica més llarga i llunyana del pontificat de Francesc: “Després de sis anys aquí, m’emociona veure com el poble s’està sacrificant per rebre el Papa a les seves terres“, apunta des de Papua Nova Guinea la religiosa. “Com a bon pastor, ha d’anar a veure totes les seves ovelles, com farà el Papa argentí”, conclou.

Una representació dels alumnes de l’escola gestionada per missioners catòlics d’arreu del món. | Cedida

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia