Max Leroy Mésidor, arquebisbe metropolità de Port-au-Prince: “L’Església comparteix el destí de la població a Haití”

cropped-fav.png
El poble haitià suporta des de fa temps una greu crisi social. | Getty Images

De l’abril al juny d’aquest any, la violència entre bandes a Haití va créixer exponencialment i la quantitat de persones afectades per aquesta situació —entre les que hi van perdre la vida i les que van resultar ferides o segrestades— va arribar a la xifra de 1.860, tal com queda palès a l’últim dels informes publicats per les Nacions Unides.

Aquesta situació no ha passat per alt per part de les jerarquies eclesiàstiques d’aquest país. En una entrevista a l’agència d’informació religiosa italiana SIR, monsenyor Max Leroy Mésidor, arquebisbe metropolità de Port-au-Prince, ha manifestat la seva preocupació i ha volgut fer una crida internacional per ajudar una població que està sumida en la desesperació. “Està clar que sols no podem lluitar contra aquest mal tan arrelat”, ha expressat el prelat.

“Vivim en una situació del tot descontrolada i el govern de l’Estat, el qual hauria de resoldre el problema, no hi fa res al respecte”, ha continuat Mésidor, que ha remarcat la dramàtica situació que es viu a la seva arxidiòcesi, on prop de 300 persones han mort recentment a mans de franctiradors (més concretament, al barri de Cité Soleil de la capital haitiana).

Preguntat per com mantenir la seva presència enmig del poble en un context tan perillós i marcat per la persecució religiosa, el prelat ha explicat que els seus moviments són “molt limitats” i que només pot visitar “una part de l’arxidiòcesi”. També ha dit que els retirs, les trobades pastorals i les sessions de formació de catequesi i litúrgica s’organitzen en dos o tres llocs diferents perquè, en diversos punts, la carretera principal està ocupada per bandits fortament armats. “És molt difícil continuar la nostra obra d’evangelització, però l’Església encara està dempeus”, ha assegurat.

“L’Església comparteix el destí de la població, per bé que també està especialment exposada a patir les conseqüències de la violència. Sacerdots i religiosos van ser segrestats i després alliberats per obtenir un rescat. Només cal pensar en el cas d’una monja italiana, que va ser executada fredament a plena llum del dia”, ha lamentat l’arquebisbe.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia