Matteo Zuppi, amb motiu de la Trobada per l’Amistat entre els Pobles: “El diàleg és clau per a una pau justa i segura”

cropped-fav.png
Matteo Zuppi, el passat diumenge.

Europa fa poc per la pau“. Així de rotund es va mostrar el cardenal Matteo Zuppi en una entrevista feta hores abans de participar en la 44a edició de la Trobada per l’Amistat entre els Pobles, celebrada a Rímini, localitat italiana situada a la costa de la mar Adriàtica, i que va arrencar el passat diumenge 20 d’agost. Ho va fer després de ser preguntat sobre el tema que està centrant els discursos en aquesta trobada que, fins al 25 d’agost, posarà en contacte persones de confessions i cultures diferents de tot el món (en anglès, coneguda amb el nom de Meeting) sota el títol de “L’existència humana és una amistat inesgotable“.

Posteriorment, durant la missa que va presidir el també arquebisbe de Bolonya i president de la Conferència Episcopal Italiana —i que va servir per inaugurar aquest esdeveniment—, Zuppi va recordar que “el diàleg també s’esdevé a partir d’un treball dur per la superació dels perjudicis que comporta” i, en aquesta línia, va esmentar que l’amistat, observada des d’un punt de vista social, “és necessàriament operativa“, així com l’eina per “construir la pau“, va definir.

Després que durant aquest estiu el cardenal italià hagi estat l’enviat especial de la Santa Seu als EUA, on es va reunir amb el president Joe Biden, i hagi protagonitzat trobades amb diversos dirigents i càrrecs mundials, com ara el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Yuri Ushakov, assistent del president de la Federació Russa per a Assumptes de Política Exterior, va admetre que el diàleg que ha ofert a tots ells “no és una traïció, sinó un esforç per trobar una pau justa i segura, sense armes. Creieu-me, no és ingenu”, va sentenciar.

“La tasca de la missió volguda pel Papa Francesc rau en humanitzar una experiència que mata l’home. En aquest sentit, es creen punts de vista molt diferents entre russos i ucraïnesos, encara que tots vulguin la pau. Tanmateix, aquestes diferències no ens han de fer perdre la claredat de responsabilitat, de l’agressor i de l’agredit. Hi pot haver una pau justa i segura, i això no és mai una derrota”, va subratllar el purpurat.

En la seva homilia va apuntar que “el món i l’Església necessiten la irreductible i forta passió per allò humà, plena de Crist i reconeixent-hi el desig de Déu”. A més, va comparar l’Església amb una “mare”, ja que “no és una realitat impalpable, abstracta i diàfana, sinó que assumeix trets humans i espirituals de la nostra experiència terrenal”. “La bellesa de ser aquí ens fa gaudir d´aquesta comunió que ens uneix entre nosaltres i amb tota l´Església. No ens hem d’acostumar a l’horror de la guerra, a la inhumanitat, a mirar els altres com si no ens interessessin”, va concloure.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia