Marxa nocturna a Barcelona per recordar la violència contra els jueus a l’Alemanya nazi

cropped-fav.png
Es van destrossar els aparadors d'unes 7.500 botigues i negocis jueus. | Wikimedia Commons

La nit del 9 al 10 de novembre de fa 85 anys, és a dir, de 1938, el règim nazi va coordinar una onada de violència antisemita a l’aleshores Alemanya nazi, amb el suport d’Adolf Hitler. Un episodi que, en l’actualitat, continua rebent el nom de kristallnacht (traduït en català, la nit dels vidres trencats), que va ser adjudicat a aquest atac a causa dels vidres dels aparadors que van ser fets miques durant aquesta pàgina negra de la història europea.

L’escenari que va produir aquest incident va ser desolador: es van destrossar negocis jueus, cremar sinagogues i van morir desenes de jueus innocents. Uns fets que es van convertir en el primer pas per a la primera gran deportació dels jueus durant la Segona Guerra Mundial i, després, per a l’Holocaust.

Amb la intenció de recordar aquell tràgic moment, la Comunitat de Sant Egidi a Barcelona ha organitzat una marxa silenciosa pel centre de la capital catalana, prevista per al pròxim dissabte, 11 de novembre, a partir de les 19:00 hores. Una activitat que aquest moviment internacional de laics amb seu a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor ha volgut titular “No hi ha futur sense memòria” i que pretén, segons constaten els seus promotors, fer participar les noves generacions “perquè no s’oblidi la deportació esdevinguda durant l’ocupació nazi”.

Amb inici a la plaça Pedró i acabament a la plaça de la basílica barcelonina, aquest “pelegrinatge de la memòria“, com ha estat denominat per la comunitat de laics, comptarà amb la participació i els parlaments de la síndica de greuges, Esther Giménez; del tinent d’alcalde de Barcelona, Albert Batlle; del gran rabí de Barcelona i Catalunya, Meyer Simon Bar-Hen, i del responsable de la Comunitat de Sant Egidi de Barcelona, Jaume Castro.

“La familiaritat amb la guerra com la manera de resoldre els conflictes i el repunt dels discursos de l’odi són inquietants. Es desvelen fantasmes que pensàvem que ja estaven sepultats i no viuríem mai més. Cada dia veiem grups d’immigrants formats per famílies senceres que cerquen un futur millor fugint de la guerra i de la pobresa, coneixem el degoteig de morts al Mediterrani, etcètera. I com a resposta es volen alçar nous murs justificant-los amb un discurs d’inseguretat, de desconfiança i de por cap als altres“, destaca la Comunitat de Sant Egidi, organitzadora d’aquest esdeveniment solidari que pretén, continua, “enviar un missatge d’esperança i de pau tot recorrent els antics carrers del Raval i del Call dels Jueus de Barcelona al costat de persones de diferents orígens, religions i cultures”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia