Marcello Neri: “La retirada de Biden suposa la fi del catolicisme conciliar als Estats Units”

cropped-fav.png
Retrat de Joe Biden I Flickr, @Todd Jacobucci

La retirada del president dels Estats Units, Joe Biden, de la cursa presidencial del 2024 marca la fi del “catolicisme conciliar” als Estats Units en favor d’una versió “populista i substancialment racista” de la fe, majoritàriament oposada a l’agenda del papa Francesc. Ho assegura el teòleg italià Marcello Neri en un article publicat a Settimana News el passat dilluns, tot just després que Biden anunciés públicament la seva decisió i demanés el vot per a Kamala Harris.

Per a Neri, professor visitant a l’Institut Pontifici Teològic Joan Pau II per a les Ciències del Matrimoni i la Família, la renúncia del polític nord-americà simbolitza el tancament de l’època del catolicisme americà inspirat pel Concili Vaticà II. En aquest sentit, el teòloeg adverteix que tot i que Biden és catòlic, mai va rebre un suport real dels bisbes americans, i sostè que el “silenci” dels prelats després de l’assalt al Capitoli dels EUA el 6 de gener de 2021, va marcar la fi de la “llarga temporada democràtica” iniciada pel Vaticà II, en favor de convertir-se en “un baluard de la veritat catòlica en termes selectius i funcionals.”

“Biden representava l’últim alè d’un catolicisme social no individualista i no partidista, amb tons i maneres suaus, capaç de sostenir la complexitat del teixit social americà sense rigideses d’identitat que acaben deixant una part de la població sola davant la vida humana i social”, descriu Neri, que en aquest punt sosté que la decisió republicana de triar J.D. Vance, un conservador social convertit al catolicisme el 2019, representa una transició cap a un nou tipus de catolicisme americà, sospitós del Vaticà i, especialment, del papa Francesc.

Atac al capitoli / Flickr, @Grupo AMAT

Neri argumentar que aquest nou catolicisme no conciliar és “imperialista” i dona suport a “resistències al pontificat de Francesc amb milions de dòlars”, transformant l’universalisme catòlic de l’Església en una “enorme secta global” amb seu als Estats Units. Aquest catolicisme identitari, segons l’expert, és “populista i substancialment racista” en moltes de les seves expressions, sense espai per a l’alegria de l’Evangeli, però ple de ràbia i ressentiment, manipulats per una part de la societat americana que veu en Trump el messies per fer Amèrica gran de nou.

Fins ara, el comentari de Neri és una de les poques respostes substancials dels entorns catòlics del Vaticà a la retirada de Biden. Fins dilluns al matí, hora de Roma, la notícia no havia estat reportada pels mitjans oficials del Vaticà, tot i que el diari dels bisbes italians, Avvenire, va publicar dues peces sobre l’anunci de Biden i les possibilitats electorals de la vicepresidenta Kamala Harris.

Retrat de Donal Trump I Flickr, @Trump White House

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia