Mans Unides exigeix una “justícia climàtica” davant l’amenaça real del canvi climàtic

cropped-fav.png
Banderes dels països que participaran a la cimera. | COP28

Aquest dijous arrenca una Cimera del Clima de Dubai (COP28) que, segons els experts, ha d’anar més enllà de compromisos concrets, abans que sigui massa tard. D’això està convençuda l’organització no governamental Mans Unides, la qual —juntament amb entitats socials i catòliques com ara Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER) o Justícia i Pau— forma part des del 2011 de l’aliança Enllaça’t per la Justícia, que tracta de promoure la justícia social, el desenvolupament humà integral i la cura del planeta i de les persones.

Enllaça’t per la Justícia va difondre a inicis de setmana un comunicat en què alertava que “aquest 2023 podria ser recordat com l’any en què s’han trencat múltiples rècords d’altes temperatures a diferents ciutats del món, així com en mars i oceans de diferents latituds” i, per la seva part, Mans Unides ha refermat el seu posicionament sobre aquesta qüestió unes hores abans de celebrar-se la cimera. A través del seu portal web, l’organisme internacional ha corroborat que, només a Espanya, ja s’han batut 552 rècords absoluts de temperatura. “I el 2024 s’espera que sigui pitjor, en aquest aspecte”, ha advertit.

Mans Unides, defensora d’una “justícia climàtica” en observar el canvi climàtic com una “amenaça real per a les persones més vulnerables del planeta”, reconeix que les paraules del papa Francesc a l’encíclica Laudato Si’ recullen bé la definició del que succeeix al planeta: “El pontífex parla de dues crisis en una, és a dir, l’ambiental i la social, ja que no podem entendre-les de manera separada”, afirma l’entitat.

A més d’abordar-se “la primera revisió global sobre els compromisos de reducció d’emissions dels països i la necessitat d’augmentar el seu esforç real per no superar els 2ºC”, a la cimera es discutiran altres aspectes clau, com ara “la manera de finançar el fons sobre danys i pèrdues causats pel canvi climàtic als països empobrits”. Això obligarà a buscar, per a Mans Unides, “un nou fons climàtic que sigui més eficaç i ambiciós que l’actual, en què els països ‘desenvolupats’ aportin recursos suficients i es prioritzin projectes per a l’adaptació climàtica”.

“A Mans Unides, com a membre d’Enllaça’t per la Justícia, ens preocupa la deriva actual que està tenint de la transició energètica cap a les energies renovables. Sabem que aquesta transició està significant, cada cop més, una major pressió sobre els minerals estratègics, com ara el liti, el níquel, el cobalt o el grafit, cosa que significa més destrucció de la naturalesa i dels ecosistemes, l’enverinament de les aigües, l’expulsió de comunitats senceres dels seus territoris i una violació de drets col·lectius i individuals”, denuncia Mans Unides, que reclama, al mateix temps, una transició justa, inclusiva i sostenible.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia