Aquest 13 de març ha sigut una data significativament important per a l’Església i, en especial, per al papa Francesc deu anys després d’iniciar el seu pontificat. Amb motiu d’aquesta celebració, nombroses veus del cristianisme s’han pronunciat arreu del món per valorar aquesta efemèride i per fer-ne balanç, com és el cas de l’organització Mans Unides, que ho ha fet a través d’un comunicat publicat als seus canals oficials de difusió.
Refermant-se en orientar els seus esforços envers les persones vulnerables del planeta des de la seva creació, Mans Unides ha volgut manifestar la coincidència dels seus posicionaments amb els del Sant Pare, sobretot en temes de desigualtat. Per això, l’entitat no governamental ha utilitzat les paraules del seu coordinador del Departament d’Estudis i Documentació, Fidele Pogba, per subratllar que Francesc, mantenint la mateixa finalitat amb què treballa Mans Unides, ha posat en marxa una “revolució de la tendresa” per estar ben a la vora dels que més ho necessiten.
Tant és així que l’ONG ha cregut oportú assenyalar que Bergoglio ja és “un referent”, en paraules de Pogba, que ha sabut posar les perifèries, és a dir, aquells grups socials menys visibles, al centre del debat internacional. Un clar exemple d’aquesta actitud, tal com manifesta el comunicat en qüestió, va ser l’encíclica Laudatio Si, del 2015, i la seva posició al voltant de la preservació del medi ambient, que el papa argentí ha considerat com un factor estretament lligat a la vida de les persones amb menys recursos en tots els punts del globus.
Mans Unides també ha aprofitat l’ocasió per ressaltar altres lluites compartides amb el papa, com són la recerca de la pau i la justícia generalitzades al món, i la resolució del greuge provocat pels moviments migratoris d’aquells refugiats que cerquen una vida millor, en alguns casos per causes dramàtiques.