Mans Unides denuncia l’explotació infantil: “No hi ha lloc per a la indiferència”

cropped-fav.png
Un nen treballant a Madagascar. | Foto: Javier Mármol - Mans Unides

Uns 160 milions d’infants d’arreu del món són obligats a treballar habitualment, i la meitat ho fan a canvi de salaris ínfims i en circumstàncies que posen en perill les seves vides. És el recordatori que fa Mans Unides aquest dimecres 12 de juny en ocasió del Dia Mundial contra el Treball Infantil.

Coincidint amb aquesta commemoració, l’ONG de cooperació de l’Església catòlica recorda que les claus per combatre aquesta realitat impliquen apostar per l’educació i per polítiques que garanteixin la protecció dels menors, i l’erradicació de la pobresa.

Aquests són, precisament, alguns dels àmbits d’actuació de l’entitat, que des de la seva fundació fa 65 anys, treballa ininterrompudament per impulsar projectes educatius per protegir els drets dels menors i evitar que abandonin el circuit educatiu. “Davant del treball infantil, no hi ha lloc per a la indiferència”, asseguren.

Entre els menors obligats a treballar, l’ONG recorda que hi ha nens i nenes usats per desenvolupar feines domèstiques en condicions d’esclavatge, sense descans i en mitjans insalubres. “Alguns d’ells fan treballs agrícoles, de sol a sol, que requereixen grans esforços, o treballs industrials o miners en els quals utilitzen eines i materials que cap nen hauria de manipular”, explica Waldo Fernández, del departament d’estudis de Mans Unides, qui també recorda que hi ha “desenes de milers de ‘nens soldat’ reclutats per grups armats regulars o irregulars”.


Nena treballadora del mercat de Dantopka, a Benín. | Foto: Mans Unides

Fernández també denuncia altres formes d’explotació infantil que mouen a l’any 23.500 milions d’euros, i en les quals estan involucrats “adults sense escrúpols”. “Ens referim als més d’1,2 milions de menors víctimes de tràfic infantil i als nens i nenes involucrats en xarxes de comerç sexual, les nenes casades i destinades al treball domèstic des d’una edat primerenca, o els que treballen a les fàbriques”, enumera Fernández.

En aquest context, Mans Unides assenyala que els menors són privats de la seva infància, del seu dret a jugar i del seu creixement físic i mental. A més a més, molts han d’abandonar l’escola, pateixen traumes psicològics que en molts casos els impediran avançar i abandonar el cercle de la pobresa.

Una pobresa que està a la base del treball infantil i que, com assenyala l’ONG, és un deure de tots els ciutadans del món erradicar-la i prevenir-la. “Encara que l’explotació i l’esclavitud infantil es donin fonamentalment en els països més empobrits, són presents en el nostre dia a dia, a la nostra roba fabricada en condicions infrahumanes, en els nostres telèfons mòbils…”, adverteix Fernández.

Cooperació amb les Vedruna a Togo

Per ser part de “la transformació que el món necessita”, Mans Unides dona suport en l’actualitat a més de 500 projectes de desenvolupament. Un d’ells és impulsat per les Carmelites Vedruna als afores de Lomé, capital de Togo, a l’Àfrica Occidental, i consisteix a combatre el treball infantil.

Allà, enmig d’un mercat al voltant del qual la gent viu amuntegada entre les parades, les escombraries i la via del tren, l’explotació de nens i nenes és una realitat quotidiana. Segons explica Mans Unides, en aquell ambient marginal molts menors són venuts per la seva família i passen a ser propietat d’un patró que els fa treballar sense percebre cap mena de salari i en condicions penoses com a portadors de mercaderies, venedors o mecànics. Pel que fa a les nenes, la majoria estan obligades a fer de serventes domèstiques, venedores ambulants o en restaurants i bars, entorns en els quals esdevenen freqüents els abusos sexuals i la violència.

L’any 2004, les Carmelites Vedrunes, que és soci local de Mans Unides a Togo, van instal·lar enmig del mercat un centre en el qual duien a terme treballs de sensibilització, animació i formació entre els adults i d’acompanyament, tractament psicològic i educació entre els menors. Anys després, amb l’ampliació del mercat, les religioses van construir un nou centre per desenvolupar-hi les mateixes activitats i per fer-ho va comptar amb el suport de Mans Unides. L’ONG va col·laborar també en el pagament de part dels salaris de les educadores, assistents socials i jurídics, psicòleg i metge pel funcionament durant un any dels dos centres.

També a Togo, Mans Unides col·labora amb les religioses Vedrunes en un projecte de suport a dones adultes amb manca de formació per a la realització d’activitats generadores d’ingressos i a noies joves víctimes de violència i maltractaments per a reinserir-les a la societat a través de l’educació tant escolar com professional.

Una nena fa classes de costura en un projecte de les Vedruna a Togo. | Foto: Ana Palacios – Mans Unides

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia