Manel Gasch: “El mil·lenari és una oportunitat d’explicar Montserrat des de Montserrat”

cropped-fav.png
L'abat de Montserrat, Manel Gasch. | Foto: Abadia de Montserrat

“El mil·lenari no és només una commemoració històrica, sinó una oportunitat per actualitzar la missió espiritual de Montserrat“. En una entrevista a Catalunya Cristiana, Manel Gasch, abat de Montserrat, ha comentat la celebració del Mil·lenari del monestir destacant la continuïtat de la vida monàstica sota la regla benedictina Ora lege labora rege te ipsum in communitate (“Prega, llegeix, treballa, regeix-te tu mateix i fes-ho en comunitat”). “És un itinerari —diu— que vol proposar una espiritualitat cristiana per a l’home i la dona d’avui”.

Gasch, que va ser escollit abat el 16 de setembre de 2021, recorda els orígens del monestir fundat per l’Abat Oliba: “Ell va instaurar el monaquisme benedictí a Montserrat en el context d’una Catalunya naixent”, subratlla. Per a Gasch, aquest vincle amb la història catalana ha estat fonamental, amb els monjos catalans contribuint activament a la identitat cristiana i cultural del país.

En aquest sentit, Manel Gasch subratlla que Montserrat i Catalunya no es podrien entendre l’una sense l’altra. “Montserrat és un fruit de Catalunya. Pràcticament tots els monjos han sortit dels pobles, les ciutats, les parròquies i, més modernament d’alguns moviments cristians, de Catalunya”, sentencia.

L’abat de Montserrat, Manel Gasch. | Foto: ‘Flama’

“L’acolliment és un dels pilars del monaquisme benedictí”

Sobre la doble essència de Montserrat com a monestir i santuari, Gasch ressalta que les dues realitats són inseparables i formen part de l’essència del lloc. “L’acolliment és clau, ja que és un dels pilars del monaquisme benedictí”, assegura. Malgrat les dificultats històriques, Montserrat ha perdurat gràcies a la seva missió espiritual i a la seva vinculació amb el poble català, “sent sempre un lloc especial escollit per Déu”.

En relació amb el Mil·lenari, Gasch descriu l’esdeveniment com a “una oportunitat per explicar Montserrat des de Montserrat“, tot destacant la seva missió evangelitzadora. A més, la concessió de la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya, tot i les crítiques per part de les víctimes d’abusos, és valorada amb agraïment. El pare abat va reconèixer “la necessitat de continuar amb el treball per a la professionalització comunicativa del monestir, especialment en un món cada cop més complex en termes de comunicació”.

L’abadia de Montserrat. | Foto: @montserratinfo

El sentit del monaquisme en la societat actual

En un altre moment de l’entrevista, Gasch reflexiona sobre el valor del monaquisme en la societat contemporània. “La vida monàstica —adverteix— encara atreu per la seva contraculturalitat i per satisfer necessitats espirituals essencials”. Així, segons Gash, en un món dominat pel consum i el lleure tecnològic, Montserrat ofereix una alternativa de “profunditat espiritual que pot inspirar persones de totes les edats a viure amb més valors i fe”.

Finalment, l’abat remarca “la importància de la comunitat monàstica i la col·laboració amb laics compromesos amb la missió de Montserrat”. A través d’aquesta xarxa, Montserrat “continua irradiant la seva influència en la societat catalana, mentre es prepara per continuar aquest llegat espiritual durant els pròxims mil anys”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia