Madagascar torna a estar en situació límit després del pas del cicló Jude, el tercer que s’ha produit a l’illa aquest any. Jude va tocar terra per l’oest a Tulear i es va desplaçar cap al sud, afectant especialment la regió d’Androy i la ciutat costanera de Tolagnaro. El seu pas va deixar un rastre de destrucció: cases enderrocades, collites arrasades, manca d’aigua potable i desenes de milers de famílies que van perdre tot el que tenien.
Després de més de 40 anys de sequeres recurrents i una greu crisi alimentària, aquest nou cicló suposa un nou repte per a una població extremadament vulnerable. Els fenòmens meteorològics extrems cada vegada són més freqüents i intensos a Madagascar, degut a les emergències climàtiques.
Davant d’aquesta situació, l’ONG Malaria 40 ha activat una campanya d’emergència per recaptar fons que permetin comprar aliments i medicaments per als més petits. Les famílies colpejades pel cicló pateixen una emergència alimentària. “L’arròs és un luxe, i mengen el que poden: arrels, insectes o llagostes, la gana mata”, denuncia Cristina C. Garcia, presidenta de Malaria 40.
La prioritat és salvar vides. Per això, tots els diners que es recullin a través del crowdfunding es destinaran íntegrament a l’adquisició d’aliments bàsics, com arròs, oli i farina, així com material mèdic essencial per atendre els infants malalts. “Ens hem de moure ràpid, cada dia compta”, afegeix Garcia.
Malaria 40 és una organització sense ànim de lucre nascuda l’any 2008 com a projecte solidari de COVIDE-AMVE, amb l’objectiu inicial de proporcionar tractament gratuït contra la malària als infants de Madagascar a través dels dispensaris mèdics de les Filles de la Caritat. L’any 2016 va evolucionar per ampliar la seva missió i desenvolupar projectes de cooperació i desenvolupament a Madagascar, centrats en la salut, l’educació i el suport a famílies desfavorides. A més, promou activitats de sensibilització i voluntariat a Espanya per formar joves i adults en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i recaptar fons que es destinen íntegrament als projectes a Madagascar.
Malaria 40 fa dècades que treballa a Madagascar amb projectes de desenvolupament centrats en la infància. Ara, la seva acció se centra en garantir que els nens i nenes d’aquestes comunitats puguin menjar i recuperar-se, però també en denunciar una situació que a Europa sovint passa desapercebuda.
L’entitat fa una crida a la solidaritat i convida a tothom a col·laborar amb la campanya d’emergència. “El que per nosaltres és poc, allà és la diferència entre la vida i la mort”, conclou Garcia.
