L’Opus Dei presentarà aquest pròxim mes de maig la proposta definitiva per a l’aprovació dels seus nous estatuts per part de la Santa Seu. Així ho assegura el prelat Fernando Ocáriz en un missatge firmat aquest 8 d’abril, pocs dies després de la celebració del centenari de l’ordenació sacerdotal de Josepmaria Escrivà de Balaguer, fundador de l’Obra.
El text de la nova regulació interna de la prelatura, tal com recorda Ocáriz, haurà de sortir del Congrés General Ordinari de l’Opus Dei, que tindrà lloc a Roma entre el 23 d’abril i el 5 de maig. En aquest esdeveniment, segons apunta el prelat, es faran també els nomenaments per al Consell General i l’Assessoria Central i s’estudiarà l’impuls de les labors apostòliques, també segons les conclusions de les anteriors assemblees de treball a les regions.
Els eixos dels nous estatuts, elaborats en coordinació amb el Dicasteri per al Clergat, han de donar resposta a les orientacions expressades a Ad Charisma tuendum, un decret signat pel papa Francesc l’any 2022 que comporta importants canvis per a la institució; entre ells, que el prelat no serà bisbe, i que l’Obra haurà d’informar la Santa Seu sobre les seves iniciatives apostòliques cada any en lloc de cada cinc, com feia anteriorment.
Aquesta disposició del Papa, desenvolupada en el marc de la Constitució Apostòlica Praedicate Evangelium i ampliada posteriorment amb un altre decret que limitava més l’autonomia de la prelatura, va comportar que l’Obra passés a dependre del Dicasteri per al clergat enlloc del Dicasteri per als bisbes.
El Congrés General Ordinari de 2025 de l’Opus Dei, que arriba en un moment de renovació i reflexió interna marcat per la proximitat del centenari de l’Obra, ve precedit de les assemblees regionals, un instrument d’escolta i d’ajuda al govern previst per Escrivà en el qual han participat prop de 55.000 membres de l’Obra de 70 països enviant suggeriments per donar resposta als reptes de la prelatura.