L’Institut Superior de Ciències Religioses de Tarragona (INSAF) va inaugurar el passat dijous 19 d’octubre el seu nou curs. Joan Miquel Bravo, subdirector de l’INSAF, va parlar, en aquest sentit, sobre la “Creativitat i la Sinodalitat: l’Església com a subjecte estètic i teològic”, tal com va titular la seva conferència. Dos conceptes que conviden a “ser creatius i construir l’Església del segle XXI”, va dir Bravo.
“El 19 d’octubre pot semblar una mica tard per inaugurar el curs, però ens esperem sempre a aquestes dates perquè a finals de setembre hi ha la nostra festa major de Santa Tecla, i la ciutat s’aboca a aquesta celebració”, va manifestar Andreu Muñoz, director de l’INSAF.
El curs ha començat amb il·lusió. “Hi ha alegria a la tornada de l’estiu per començar les classes, tenim un alumnat motivat, madur i un professorat entregat i accessible, els inicis són sempre bons perquè s’esperen i es desitgen, això sí, enmig d’un context eclesiàstic complex”, va dir el director. Es refereix a que hi ha un minvament de participació en les comunitats cristianes i augment de secularització de diversos aspectes dintre de la vida civil i “això també té el seu reflex en els nostres estudis, si agafem les estadístiques de fa uns anys i tirem fins l’actualitat, veurem que el nombre d’alumnes decreix”. Muñoz va afegir que “a l’INSAF ara tenim prop de 100 alumnes, entre ordinaris i oients”.
Els Instituts Superiors de Ciències Religioses no es poden mesurar només per una qüestió de quantitat. Hi ha una necessitat de servir i fer-ho amb un alt grau de qualitat. “El catolicisme té proposta formativa i espiritual molt profunda, molt seriosa, molt rigorosa, ens hem d’esforçar per trobar les eines que aconsegueixin posar-la a l’abast de tothom, i també cercar estratègies instrumentals posades al dia per fer les matèries més atractives i la formació més efectiva”, va apuntar el director com a primer repte.
El segon repte que observa Muñoz també és conjunt. Els instituts superiors de ciències religioses de parla catalana han de trobar estratègies per “complementar-se els uns als altres, una centralitat, que no centralisme, que permeti beneficiar-nos al compartir recursos i professors per optimitzar la nostra oferta acadèmica”.
I en particular, s’apunta, com a repte de l’INSAF, el procés d’adaptar els seus estudis amb metodologies més eficaces, amb una forma de comunicar més actual. “Hi ha rigor, i també uns valors extraordinaris, una formació integral i humanista que poques universitats d’estudis humanístiques avui dia la tenen, però ens falta acostar-la i actualitzar-la als ciutadans”, es va marcar com a fita el director.
L’INSAF és la institució acadèmica de l’Arxidiòcesi de Tarragona que proporciona educació avançada en estudis teològics en Ciències Religioses (Grau i Llicenciatura), amb reconeixement tant civil com eclesiàstic. “Per a aquests estudis, comptem amb l’especialitat en cristianisme antic, ja que a Tarragona la història i l’arqueologia cristiana antiga és un punt fort”, va indicar Muñoz.
L’institut té com a objectiu la formació dels creients, tant laics com religiosos. “Volem enriquir —va prosseguir— la seva vida cristiana, que adquireixin coneixements bíblics, teològics i culturals per a que puguin transferir amb més facilitat la seva pròpia fe en l’exercici del seu propi apostolat i evangelització”.
Any rere any, a l’INSAF, es formen professionals competents que participen en les dinàmiques culturals i funcionals de la societat actual, de manera que puguin col·laborar amb els ministres sagrats en la seva missió específica. “Preparem els candidats per a les diverses funcions i serveis laïcals dins de l’església, i proporcionem una formació adequada al professorat en general i als especialistes en religió catòlica”. De fet, aquest any s’ha incorporat la figura del sotsdirector, que tindrà la funció específica d’implementar en el territori diocesà un programa de formació bàsica en Ciències Religioses adreçada a fidels, sobretot a aquells que tenen responsabilitats eclesials o estan cridats a tenir-les.
L’INSAF està situat al Seminari Pontifici de Tarragona, on hi ha una biblioteca amb una llarga història. Manté la tradició d’estudis teològics universitaris que va començar en el segle XVI amb la fundació de la Universitas Tarraconensis pel cardenal Gaspar Cervantes de Gaeta.
Aquesta tradició va ser continuada al segle XIX amb la creació de la Universitat Pontifícia de Tarragona. L’Institut Superior Sant Fructuós va néixer com a resultat de la transformació de l’Institut de Teologia de l’Arquebisbat de Tarragona, que va ser fundat l’any 1977. L’INSAF va ser establert per primera vegada al maig de 1996 i, posteriorment, va ser reorganitzat pel Vaticà al juny del 2010. L’INSAF està associat amb la Facultat de Teologia de Catalunya i, des del 1 d’octubre de 2015, està vinculat a l’Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona.
“Treballem de valent per a què l’INSAF es mantingui la seva tasca. Com diu l’Arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, és una perla que cal mantenir, per continuar donant força a la nostra església des de la ciència i el pensament”, va concloure Muñoz.