Del 9 a l’11 de juliol es va celebrar a Hiroshima l’esdeveniment “AI Ethics for Peace“, amb l’objectiu de promoure el desenvolupament ètic de la intel·ligència artificial. La trobada, organitzada per la Pontifícia Acadèmia per a la Vida i altres institucions religioses, va reunir líders religiosos de tot el món per discutir com la tecnologia pot fomentar la pau i la reconciliació entre els pobles. Un dels punts destacats serà la signatura del Rome Call, un document que subratlla la importància d’un enfocament multireligiós en l’ètica de la IA.
El Rome Call per l’ètica de la IA, impulsat per la Pontifícia Acadèmia per a la Vida i la Fundació RenAIssance, és una crida a un desenvolupament ètic de la intel·ligència artificial que busca fomentar una responsabilitat compartida entre organitzacions internacionals, governs, institucions i el sector privat. Firmat inicialment el 2020 per diverses institucions, incloses Microsoft i IBM, aquest document demana que la IA estigui al servei de la humanitat, respecti la dignitat humana i no se centri només en el benefici econòmic.
Durant l’esdeveniment, Vincenzo Paglia va destacar que la IA, amb les seves possibilitats il·limitades, ha de ser guiada per estar al servei del bé comú des del seu disseny. Paglia va subratllar la importància de la pau i la reconciliació, especialment simbòliques en una ciutat com Hiroshima, i va afirmar que la tecnologia pot ser un motor de pau si es treballa conjuntament amb ètica.
Altres líders religiosos també van remarcar la importància d’un ús ètic de la IA. Yoshiharu Tomatsu, de Religions for Pace Japan, va assenyalar que la IA pot ajudar a promoure la igualtat i el respecte mutu si s’utilitza correctament. Shaykh Abdallah Bin Bayyah, membre de Religions for Pace, va emfatitzar la necessitat de cooperació i solidaritat per garantir que els sistemes d’IA siguin moralment sòlids. El rabí Eliezer Simha Weisz, membre del Consell del Rabitat d’Israel, va parlar sobre la responsabilitat de les religions per infondre claredat moral en la recerca sobre la IA.
Finalment, Paolo Benanti, professor Extraordinari d’Ètica de les Tecnologies en la Pontifícia Universitat Gregoriana, director científic de la Fundació RenAIssance i membre de l’Òrgan Consultiu sobre intel·ligència artificial de les Nacions Unides, va presentar l’Addendum d’Hiroshima sobre IA Generativa, destacant la necessitat d’una governança ètica contínua de la IA.
Representants de grans empreses tecnològiques com Microsoft i IBM van reafirmar el seu compromís amb una IA responsable i inclusiva. L’esdeveniment va concloure aquest dimecres 10 de juliol amb la signatura del Rome Call per part dels líders de les religions mundials, després d’una sèrie d’activitats commemoratives a Hiroshima.