La maqueta d’un hospital de campanya, formada per una quinzena de mòduls de color verd i separats en dos sectors (un més gran que l’altre), va permetre que tant els assistents a la missa criolla de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona com els milers d’espectadors que la seguien per televisió poguessin veure com sor Lucía Caram volia que fos el seu màxim desig de tot l’any 2023. Però també d’aquest 2024, ja que la monja dominica ha sostingut a través de les seves xarxes socials que l’hospital es troba a uns 200.000 euros de convertir-se en una realitat a Ucraïna, el país que més vegades ha visitat aquests últims mesos la veu més reconeguda de la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa.
Un desig, però, que es resisteix, ja que la monja i activista per la pau pronosticava que aquest recinte mèdic i fàcil de transportar acabaria sent construït en qüestió de pocs mesos. Lluny de llençar la tovallola, ha publicat un vídeo a Instagram en què no s’està de continuar “batallant” —en aquest cas, de manera pacífica i caritativa— per acabar aconseguint una recaptació de dos milions d’euros, un cost que ella mateixa ha fet públic en diverses ocasions, i per refermar la seva convicció d’atendre les desenes de ferits que, setmanalment, moren a Ucraïna per falta d’assistència o es refugien en altres països per ser atesos.
L’hospital, que segons Lucía Caram estarà fabricat íntegrament per una empresa d’Espanya i acabaria rebent també el suport logístic del ministeri de defensa del govern espanyol (que s’ha compromès en aquesta causa segons que ha anunciat en reiterades ocasions la seva màxima representant, la ministra Margarita Robles), tindria diversos quiròfans i unitats de cures intensives per als usuaris més greus, una unitat d’esterilització, una altra de raigs X i un laboratori.
D’una banda, això permetria, “descongestionar hospitals d’altres països que han rebut una allau de pacients ucraïnesos que necessiten ser intervinguts, en alguns casos de manera urgent”, segons Caram. I, de l’altra, convertir-se en un espai de suport centralitzat que aconseguís esdevenir una mesura de fre més enmig de les contínues escalades de violència bèl·lica que —a punt de complir-se dos anys de guerra— estan generant un degoteig incessant de morts ucraïneses i russes per tota Ucraïna.
Les persones que vulguin ajudar ho poden fer mitjançant un Bizum al 05122 o bé ingressant la quantitat de diners que consideren adequada al número de compte ES 43 2100 3093 0722 0031 6970.