“Les dades científiques són les millors eines del Papa per desbaratar les teories conspiranoiques que neguen el canvi climàtic”

file (11)-min
Josep Miquel Bausset, en una imatge d'arxiu. | Levante EMV

El monjo Josep Miquel Bausset té una opinió formada sobre diversos aspectes que afecten directament a l’Església catòlica en els temps actuals, i així ho palesen els articles que ha publicat contínuament en nombrosos mitjans de comunicació. Vinculat al monestir benedictí del Miracle (a Riner, al Solsonès), on resideix, aquest dimarts 16 de gener es desplaçarà fins a Igualada per oferir el seu punt de vista sobre Laudate Deum, l’exhortació apostòlica del papa Francesc dedicada a la crisi climàtica. D’aquesta manera, el monjo de l’Alcúdia donarà el tret de sortida al cicle de nou conferències que, sota el títol de “Viure la fe en el món d’avui”, ha organitzat l’Arxiprestat de l’Anoia-Segarra fins al mes de març. Serà als locals parroquials de Santa Maria a les 19:30 hores.

Vuit anys després de l’encíclica Laudato Si’, Francesc va tornar el 2023 a compartir amb el món les seves “més sentides preocupacions” sobre la cura de la Terra. ¿Qui creu que està assessorant el pontífex per conèixer la situació real que s’està produint, tal com s’observa amb la munió de dades i aspectes que hi comenta?

No sé qui està assessorant el papa Francesc en temes de medi ambient, però de segur que és gent competent pel que fa a la situació crítica que estem vivint en l’àmbit mundial, en relació amb la cura o amb la destrucció del planeta.  

En comparació amb altres documents del magisteri pontifici, sorprèn que fes ús de fonts vinculades a les ciències naturals, com ara informes del PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient). És una manera de confrontar-se a la confusió mediàtica i els interessos econòmics que hi intervenen?

Evidentment que les dades científiques són les millors eines que utilitza el Papa i que poden desbaratar les teories conspiranoiques que neguen el canvi climàtic.

Creu que encara hi ha veus dins la mateixa Església catòlica que es manifesten contràries a les accions que reclama el Papa en aquesta exhortació?

Sí. Encara hi ha, en el si de l’Església, postures molt conservadores, que reben suport i estan subvencionades per lobbys econòmics i socials, amb molt de poder, que intenten frenar, atacar i desprestigiar el papa Francesc en la seva lluita per conscienciar el món sobre la importància de tenir cura del planeta. 

Dedica bona part de l’exhortació a reflexionar sobre el multilateralisme. Així, repassa la història de les cimeres climàtiques (COP) i menciona explícitament els Estats Units i la Xina, grans emissors de gasos amb efecte d’hivernacle. Per què creu que ho fa? I, digui’m, creu que va ser rellevant que l’exhortació veiés la llum abans de la cimera de Dubai?

Les paraules del Papa sempre són assenyades i la seva exhortació va tenir una gran importància en l’àmbit de base, però la cimera de Dubai no va tenir prou en compte la Laudate Deum ni els consells que el Papa ens dona en el seu text.  

Creu que és encertat l’ús del concepte d’”antropocentrisme situat”, del qual parla Francesc? Amb ell, el pontífex demana als cristians que tinguin en compte que han de respectar totes les criatures de manera sagrada.

El papa Francesc veu el món com un tot, on l’ésser humà forma part de la creació (Gn. 1). L’home està destinat a recuperar l’harmonia de la creació, per salvar el món i la humanitat. L’home, els animals i la vegetació no es poden compartimentar, perquè o ens salvem tots o ens enfonsem tots: l’home i la natura. Recordem allò que Déu perdona sempre, l’home, poques vegades i la natura, mai. Per això estem, si no hi posem remei, en un camí sense retorn.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia