Continua l’estat d’excepció de Bukele al Salvador mentre l’episcopat no es posiciona unitàriament

cropped-fav.png
Nayib Bukele, en una imatge d'arxiu. | Getty Images

S’han complert vint-i-un mesos des que el president del Salvador, Nayib Bukele, declarés l’estat d’excepció, que encara perdura al país centreamericà. El líder salvadorenc, des d’aleshores, ha edificat el seu projecte de continuïtat al poder sobre la base d’una política de seguretat que ha estat acceptada socialment, malgrat les constants denúncies de violacions als drets humans, amb flagrants casos de tortures i desaparicions. Un règim, en aquest sentit, que ha portat a la presó més de 73.000 persones vinculades a les mares, les colles associades amb el crim, l’extorsió i el narcotràfic que solien assolar les ciutats salvadorenques. Tot i això, en aquesta xifra també hi ha casos de detencions per causes injustificables.

Davant d’aquesta situació, l’Església salvadorenca es troba dividida entre els defensors i els opositors d’aquest plantejament polític imperant. Això no obstant, són nombroses les reclamacions que han fet durant els últims mesos diverses organitzacions no governamentals per exigir que es posi fi a una pràctica de tortures i tractes inhumans a l’interior de les presons, on l’ambient cada vegada és més tens. De fet, durant aquest estat d’excepció, han estat 200 els reclusos que hi han perdut la vida.

Sense por de patir represàlies per les seves paraules, religiosos i representants eclesiàstics s’han anat posicionant en contra de les decisions de Bukele. El passat 11 de novembre va ser el pare jesuïta Andreu Oliva, nascut a Catalunya, qui va protagonitzar un dels discursos més durs contra el president de 42 anys. El també rector de la Universitat Centreamericana (UCA) va oferir-ne una crítica contundent durant la celebració efectuada amb motiu del trenta-quatrè aniversari de la mort de sis màrtirs jesuïtes del país.

“Està molt bé que vulgueu garantir la seguretat del vostre poble [va dir, dirigint-se a les autoritats], aquest és el vostre deure, però actueu amb justícia, respecteu la llei, no feu presoneres a persones innocents, no actueu amb violència ni maltracteu la vostra pròpia gent”, va dir Oliva.

Un altre dels noms en aquest serial de discursos contraris a Bukele és el del cardenal Gregorio Rosa Chávez, el qual va alertar en una entrevista a Vatican News que l’estat d’excepció ha provocat por als salvadorencs. Una opinió personal, però, que no té suficient pes per convertir-se en un discurs que pretengui fer seu l’episcopat del Salvador, tal com apunta a Crux Now José Salvador, líder de la comunitat catòlica a la regió del Baix Lempa. Per a Juan Vicente Chopin, teòleg citat també en aquesta publicació, alguns bisbes temen les possibles reaccions si són crítics amb el govern, “i per això callen”.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia