L’Església espanyola reconeix 927 víctimes d’abusos des de 1950

jordpacheco
El secretaria general de la CEE, Francisco César García Magán, durant la presentació de l'informe. | CEE

Un total de 927 víctimes han presentat testimoni sobre 728 victimaris que van cometre abusos en el si de l’Església catòlica a Espanya. Aquestes són les dades que recull l’informe ‘Para dar luz’, presentat el passat dijous dia 1 de juny per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) en el marc de la Jornada per la protecció dels menors.

‘Para dar luz’, que és un “informe viu i en constant evolució”, com va subratllar Francisco César García Magán, secretari general de la CEE i bisbe auxiliar de Toledo durant la presentació, assenyala en el seu tercer punt que el 99% dels agressors són homes; i pel que fa a les víctimes, un 82% són de sexe masculí i un 17% de sexe femení.

Així mateix, l’informe mostra que dels 728 victimaris, 378 són clergues, és a dir, el 52%. Entre els agressors també hi ha identificats 208 religiosos (o religioses) no ordenats sacerdots i 92 laics. També hi ha més d’una vintena de testimonis en què el denunciant no va saber precisar la condició eclesial de l’agressor.

Una altra dada rellevant de l’informe apunta que el 63% dels victimaris són morts i el 36% restant encara viuen. No en va, els testimonis recollits van des de l’any 1950 fins a l’actualitat. En aquest sentit, les dades estan ordenades per dècades i permeten apreciar que el 80% dels casos es van produir en el segle XX i el 75% abans dels anys noranta, com detalla la CEE.

“La condició de víctima no prescriu”

En aquest aspecte, la CEE manifesta la voluntat d’acollir tots els testimonis, ja que, com va precisar el seu director de comunicació, Josetxo Vera “no hi ha prescripció perquè la condició de víctima no prescriu”. “Un testimoni sempre és rellevant, encara que fa moltes dècades, encara que faci referència a algú que ja ha mort”, va assegurar Vera, tot recordant que l’important és que les víctimes d’abusos sàpiguen que hi ha un lloc on se les vol conèixer i escoltar. “Un lloc que existeix perquè l’Església reconeix el dany causat i perquè vol ajudar totes les víctimes en l’acolliment, l’acompanyament, la sanació i la reparació. I perquè l’Església vol que no pugui tornar a passar”, subratlla la CEE.

Es tracta del primer informe sobre pederàstia que presenta públicament l’Església, i arriba tres anys després de la promulgació de Vos estis lux mundi, el decret papal que insta les diòcesis, congregacions i institucions de l’Església de tot el món a crear oficines per recollir dades relatives als abusos contra menors i persones vulnerables comesos en el seu si. En el cas d’Espanya, des de 2019 s’han obert més de 200 oficines que, com recorda ara la CEE, “tenen una dimensió pastoral i no judicial”.

Amb aquesta publicació, l’Església espanyola “vol posar llum retrospectiva des del present fins al passat”, com va advertir el secretari general de la CEE. “Aquest informe vols ser una declaració d’intencions, un full de ruta i camí”, va afegir Magán.

Sigui com sigui, segons ja han remarcat alguns mitjans, les dades publicades per l’Església estan molt per sota de les aportades per les investigacions periodístiques o fins i tot de la mateixa auditoria encarregada per la CEE al despatx Cremades&Calvo Sotelo, que només com a prospecció, estima uns 4.000 casos, si bé l’informe que ha de presentar aquest despatx d’advocats madrileny encara no té data d’entrega.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia