L’Església del Salvador obre el procés de canonització d’Ellacuría i els màrtirs de la UCA

cropped-fav.png
Ignacio Ellacuría. | Wikimedia Commons

La Conferència Episcopal del Salvador ha posat en marxa el procés de canonització d’un “grup gran” de màrtirs de la guerra civil, entre els quals hi ha el jesuïta basc Ignacio Ellacuría i cinc religiosos de la Companyia de Jesús assassinats l’any 1989 a la UCA (Universidad Centroamericana) per membres de l’exèrcit del Salvador. Així ho va anunciar l’arquebisbe de San Salvador, José Luis Escobar Alas, durant la missa celebrada el passat 6 d’agost.

En l’homilia, el prelat salvadorenc ha citat d’una “manera especial” a Ellacuría i l’ha homenatjat recordant les paraules que va pronunciar el jesuïta a Barcelona quan va recollir, com a rector de la UCA, el premi internacional Alfonso Domingo: “Només utòpica i esperançadament un pot creure i tenir ànims per a intentar, amb tots els pobles i oprimits del món, revertir la història, subvertir-la, i llançar-la a una altra direcció”, va dir Ellacuría a la capital catalana, deu dies abans del seu martiri.

Els assassinats de la UCA van tenir lloc el 16 de novembre de 1989 a la residència dels capellans jesuïtes, entre els quals, a més d’Ellacuría, hi havia quatre espanyols i un salvadorenc. També van resultar assassinades Elba, la cuinera del centre, la seva filla Celina, de setze anys. La massacre va ser instigada pel govern de l’aleshores president del Govern del Salvador, Alfredo Cristiani, sota el convenciment que la universitat era un refugi per als guerrillers.

La Fiscalia General de la República del Salvador ha acusat formalment el president Cristiani dels assassinats de la UCA, després de reobrir el cas el passat mes de juny. En aquest sentit, la Fiscalia ha assegurat que hi ha diversos testimonis que situen a Cristiani en el lloc de la reunió on es va coordinar i va ordenar l’operatiu militar que va conduir a l’assassinat dels sis jesuïtes i les dues dones. 

La guerra civil del Salvador va tenir lloc entre els anys 1979 i 1992 i va deixar un saldo de 75.000 morts, 15.000 desapareguts, 550.000 desplaçats interns i 500.000 refugiats a fora del país. Durant aquells anys, l’Església va patir pèrdues significatives, amb l’assassinat de Romero (canonitzat el 2018) i Rutilio Grande (beatificat a inicis de 2022).

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia