L’església de Sant Rafael vol recuperar el culte quatre dècades després

cropped-fav.png
En pocs anys, la imatge exterior de l'església ha estat rehabilitada satisfactòriament.

El 1986, l’església de Sant Rafael, al barri de la Guineueta de Barcelona, va tancar les portes als feligresos que hi acudien setmanalment. Es tancava perquè també ho feia, alhora, l’Institut Mental de la Santa Creu, un recinte de grans dimensions i únic a Europa del qual depenia el temple des que es va construir l’any 1888.

Gairebé quatre dècades després, malgrat haver passat per períodes de temps en què l’església va quedar en estat d’abandonament, cada vegada són més els veïns i veïnes que esperen tornar-hi a escoltar la paraula del Senyor al seu interior en un futur no gaire llunyà.

Un projecte que va començar a caminar el 2019 i que va canviar, uns mesos després, l’aspecte exterior de l’església —d’estil historicista neomedieval—, deteriorat amb el pas del temps. Això va ser gràcies a l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’espai.

“Ara, el següent pas, ja en mans de l’Arquebisbat de Barcelona, ha de ser posar-se amb el seu interior per tal de recuperar la capella que conté i construir-hi un nou centre parroquial“, apunta l’arquitecte Ricardo Gómez, que ha observat tot el procés de canvi d’aquesta construcció des del principi i que, el passat dilluns, n’exposava els principals detalls en una sessió del Seminari Intern de Patrimoni Sacre, organitzat per la Fundació Joan Maragall.

Ricardo Gómez, durant la seva participació en aquesta sessió promoguda per la Fundació Joan Maragall.

Són diversos els col·lectius que, per a aquest arquitecte, veuen amb bons ulls la possibilitat de comptar de nou amb el temple. Un d’ells van ser un centenar de joves que, amb motiu de la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) a Lisboa, el passat mes d’agost, van pelegrinar fins a la ciutat lusitana solidàriament.

“Fa anys que es reivindica per part de tot el barri, tant per part dels ancians com dels joves que hi resideixen, una nova vida per a la instal·lació, històricament rellevant en aquest indret”, afirma el també professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). “El seu valor per a la memòria història del barri de la Guineueta és realment incalculable”, precisa l’expert.

En un barri on ja existeixen altres esglésies, el nou temple parroquial s’espera que sigui una realitat durant els pròxims anys, i que tingui un aforament més ampliat que l’actual (de 50 a 300 localitats). Els nous locals, que es reflecteixen en el projecte d’actuació, serviran per encabir els projectes d’acció social que fan els voluntaris, com ara un servei de reforç escolar o atenció a famílies en situació de vulnerabilitat.  

Estudiants d’arquitectura de la UIC, en una visita acadèmica al temple. | Cedida

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia