L’Església celebra el suport del Congrés a la ILP per la regularització extraordinària de persones estrangeres: “Ha sigut un dia històric”

cropped-fav.png
Presentació de la ILP per a la regularització de persones migrants. | Foto: Regularització ja

La Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), Càritas, el Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola i la Xarxa d’Entitats per al Desenvolupament Solidari (XARXES) han expressat la seva satisfacció després de saber que el Congrés dels Diputats ha valorat positivament la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) a favor d’una regularització extraordinària i ordenada de les 500.000 persones que, segons càlculs dels impulsors, viuen i treballen a l’Estat sense papers.

“Ha sigut un dia històric en el Parlament espanyol”, assegura a Flama Xabier Gómez, director del Departament de Migracions de la CEE, que destaca “la immensa —i poques vegades vista— majoria de grups parlamentaris” que s’han mostrat a favor de prendre en consideració la iniciativa, que compta amb més de 600.000 signatures així com amb el suport de 900 organitzacions de la societat civil.

La ILP, aprovada al Congrés amb 310 vots a favor i 33 en contra —els del grup Vox— suposa, segons Gómez, “un reconeixement a l’aportació de milers de conciutadans que encara no tenen accés a un exercici d’una ciutadania plena malgrat que hagin estat molts anys vivint i sobrevivint entre nosaltres treballant sense contracte”. El frare dominic subratlla que es tracta també d’un reconeixement a les nombroses entitats que, des de l’any 2021, han promogut, “des de la transversalitat”, aquesta ILP.

Pel que fa a les entitats eclesials, el vistiplau del congrés a valorar la proposta és “motiu de celebració”. “Ho celebrem perquè fa anys que acollim, protegim, protegim i integrem els immigrants i vivim la diversitat com una oportunitat cultural”, assegura Gómez, que recorda que la immigració “suposa un desafiament i al mateix temps una oportunitat”.

“Que l’esperit d’escolta i diàleg continuï”

Ara, tant el Departament de Migracions de la CEE com la resta d’entitats eclesials que donen suport a la ILP, esperen que aquest mateix esperit d’escolta i diàleg continuï i que a través del consens i la negociació s’assoleixin els objectius de regularitzar tantes persones i famílies. “Tant de bo això inspiri un mode de fer política i lleis al servei de la dignitat, de la vida i del bé comú”, remarca Gómez, convençut de la necessitat d’oferir “resposta a les necessitats reals de tots, sense vetos ni exclusions perquè aquest país necessita un pacte d’estat sobre migracions, per justícia i dignitat”.

“Amb la votació d’aquest dimarts, ha quedat demostrat que quan hi ha voluntat política, es millora la vida de les persones”, adverteix el religiós basc, recordant que “la cultura de la trobada és el camí”. “En aquest camí els partits polítics, els agents socials i representants dels col·lectius de migrants o de ciutadans, trobaran sempre la mà estesa de l’Església per caminar junts per un país i un món millors”, conclou.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia