L’Església catòlica de l’Índia demana facilitats a Portugal per a la concessió de visats als joves indis inscrits a la JMJ

cropped-fav.png
Joves de diverses nacionalitats, en la Jornada Mundial de la Joventut. | Fundació JMJ

Quan falta poc més d’una setmana per a l’inici de la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut Lisboa 2023, l’Església catòlica de l’Índia ha demanat al govern de Portugal facilitats per a la concessió de visats als seus joves amb la finalitat de donar cabuda a les prop de mil persones d’aquell país que tenen intenció de participar en aquesta trobada que se celebrarà entre l’1 i el 6 d’agost.

“Ens estem enfrontant a molts problemes i molts rebutjos”, ha assegurat el P. Chetan Machado, membre de la Comissió Nacional de Joventut de la Conferència de Bisbes Catòlics de l’Índia, en declaracions a Crux Now. Aquest capellà incardinat a l’arxidiòcesi de Delhi ha afirmat que encara no hi ha garanties que tots els inscrits procedents de l’Índia obtindran un visat per viatjar a la capital portuguesa.

“Les autoritats busquen la garantia —a través d’un tercer disposat a assumir el risc— que els visitants tornaran a casa i això és molt difícil d’aconseguir”, ha explicat Machado. Malgrat tot, el sacerdot ha informat de la recent reunió entre els responsables eclesiàstics i el cap adjunt de missió de l’ambaixada portuguesa a Nova Delhi amb la finalitat de dur a terme un procés accelerat d’aprovació de visats. “L’esperança és que almenys el 80% dels delegats indis puguin finalment viatjar”, ha declarat.

Problemes també a Filipines, Bangladesh i Pakistan

L’Església de l’Índia no és l’única que s’està enfrontant a aquest problema. Segons ha informat la Unió de Notícies Catòliques d’Àsia, també desenes de joves catòlics de Filipines, Pakistan i Bangladesh han vist com les autoritats portugueses els han denegat el visat d’entrada al país. En el cas de Filipines, la denegació ha afectat 50 delegats episcopals, tal com ha assegurat la conferència episcopal del país després del seu “darrer intent” per aconseguir aquest permís imprescindible per poder entrar a Portugal.

Pel que fa a Bangladesh, fonts de l’Església del país asseguren que les negatives es van produir després que l’administració portuguesa havia exigit als sol·licitants que presentessin proves de la seva capacitat per a sufragar les despeses del viatge, així com un bitllet de tornada i cobertura d’assegurança mèdica.

Les dificultats per a l’obtenció de visats per part de ciutadans de països subdesenvolupats és un problema freqüent per molts joves catòlics quan la Jornada Mundial de la Joventut se celebra en capitals del primer món. Les raons de la denegació dels seus visats sovint té a veure amb la sospita del país d’acollida que alguns d’ells s’hi instal·lin de manera il·legal.

Segons les darreres dades disponibles, la JMJ Lisboa 2023 compta fins al moment amb uns 600.000 participants inscrits. Entre ells, hi ha uns 75.000 espanyols, 3.000 dels quals procedeixen dels territoris diocesans de Catalunya i Balears. L’organització de l’acte, que comptarà amb la presència del papa Francesc, esperen assolir la xifra d’un milió de participants.

Llegir més sobre:

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia