Pocs dies després que el nou govern de l’Estat de Karnataka, al sud-oest de l’Índia, s’imposés als nacionalistes hindús del partit Bharatiya Janata Party (BJP), s’ha anunciat que pròximament es deixarà sense efecte la controvertida llei anticonversió, la qual ha permès que gairebé qualsevol persona d’aquest territori de l’Orient Mitjà pogués denunciar una suposada conversió forçada, castigada, a més, amb penes de presó entre tres i cinc anys, i amb copioses multes econòmiques.
Aquesta situació té les seves arrels en la decisió que, l’any 2022, van prendre els nacionalistes hindús, els quals van aprovar la que ha estat considerada com la llei més restrictiva del país: una norma contra les conversions que va generar una forta oposició per part dels cristians i els partits de l’oposició, contraris a la seva aplicació.
“Una llei discriminatòria i innecessària”
Arran d’aquest anunci, des de la capital de Karnataka, l’arquebisbe de Bangalore, monsenyor Peter Machado, ha manifestat en una entrevista a AsiaNews que “es tractava d’una llei discriminatòria, inconstitucional i innecessària“. Per això, no ha dubtat a dir que la seva derogació s’aprovarà aviat satisfactòriament: “Els cristians continuarem treballant sempre d’acord amb la Constitució índia, i continuarem prestant el nostre servei a tots, independentment de la casta i el credo, arribant especialment als pobres i marginats”, ha remarcat el prelat.
Tal com apunta l’Informe de Llibertat Religiosa al Món 2023 (ILR), d’Ajuda a l’Església Necessitada, l’Índia és l’escenari d’una persecució híbrida: s’hi apliquen lleis que eliminen els drets als seus ciutadans i, alhora, es promocionen els atacs violents. “S’està imposant una agenda nacionalista: si no pertanys a aquesta religió i a aquesta raça no ets un veritable hindú“, ha subratllat recentment Marcela Szymanski, editora en cap d’aquest estudi.