Aquest passat divendres a la nit, no hi havia cap escolà de Montserrat que hagués participat en el concert que aquesta formació oferia a la basílica de Santa Maria del Mar fa deu anys. Alguns d’ells, fins i tot, encara no havien nascut, el 2014. Però la professionalitat amb què apareixien interpretant música gregoriana des del deambulatori d’aquest temple per acabar al seu presbiteri, des d’on es veia una església plena a vessar, no els feia tremolar la veu per protagonitzar un concert per una bona causa: el trenta-cinquè aniversari de la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia. Música sorgida des de les veus d’una de les escoles de música més antigues d’Europa per ajudar, en aquesta gala benèfica, a infants que, com els membres de l’Escolania, també tenen, a pesar de tot, il·lusions i plans de futur.
Els cantaires interpretaven un repertori de nou cançons i es guardaven per al final el Virolai, l’himne dedicat a la Mare de Déu de Montserrat, que feia posar dempeus des de metges pediàtrics fins a una setantena de famílies que reben el suport d’aquesta fundació barcelonina, passant per representants de l’Església barcelonina com ara Antoni Casas, vicari episcopal de l’arxidiòcesi de Barcelona, i Salvador Pié, rector de la basílica. “Cantar en aquesta gala [la segona que se celebra; en aquesta ocasió, compartint escenari amb el grup de música Els Catarres] els ha causat molta impressió aquests últims dies, però han acabat tocant el cor de tothom”, assegurava, al final de l’acte, el monjo benedictí Efrem de Montellà.
Un dels més emocionats era, com ell mateix reconeixia, Bonaventura Castellanos, la mà dreta de la presidenta de la fundació, la doctora jubilada Núria Pardo, que encetava l’esdeveniment amb la companyia del periodista Xavier Coral. “El meu tiet avi va ser monjo de Montserrat —assenyalava aquest advocat— i, per aquest i altres motius, la relació que tenim amb l’abadia continua sent molt bona en l’actualitat”. Castellanos explicava a Flama quina és la filosofia de l’entitat, “agermanada amb Montserrat i Santa Maria del Mar per una bona raó”: “Per créixer com ho hem fet ha calgut caminar amb potes d’elefant, és a dir, col·locant-ne una primer abans de saber aferrar bé l’altra“, afirmava el secretari.
“Des de la nostra església, accions com aquesta ens enorgulleixen i ens omplen a tots”, considerava, per la seva part, Salvador Pié, el seu rector. Unes accions que ajudaran a fer realitat projectes com ara el que detallava, en la seva intervenció, Núria Pardo, consistent en la creació d’un centre pioner per donar suport integral a infants i joves amb malalties que no es poden curar, previst per al 2026. “Això que fem avui és —deia Pardo des del presbiteri— un homenatge a tots els nois i noies amb càncer que hem conegut i coneixerem, i per tal de no defallir en la nostra voluntat d’acompanyar-los sempre”.