Les religions diran ‘no a la guerra’ en la Trobada Internacional per la Pau de Berlín

cropped-fav.png

La ciutat de Berlín acollirà entre els dies 10 i el 12 de setembre la Trobada Internacional per la Pau, un esdeveniment organitzat per la comunitat de Sant Egidi en col·laboració amb l’Església catòlica i evangèlica de la capital alemanya. Serà la 37 edició de “l’esperit d’Assís”, després de la primera oració de les religions mundials que va impulsar Joan Pau II el 27 d’octubre de 1986.

Sota el títol “L’Audàcia de la Pau. Religió i cultura en diàleg”, la trobada comptarà amb la presència de nombrosos líders religiosos i personalitats de les institucions i del món de la cultura d’una trentena de països dels cinc continents. Entre ells, hi haurà el president i el canceller alemanys, Frank-Walter Steinmeier (en l’acte d’inauguració) i Olaf Scholz (en un fòrum en què dialogarà el fundador de Sant Egidi, Andrea Riccardi); també hi assistiran el gran imam d’Al-Azhar, Ahmed Al-Tayeb, signatari, juntament amb el papa Francesc, del Document sobre la fraternitat humana per la pau i la convivència; el president de Guinea Bissau, Umaro Sissoco Embalò; el president de la Conferència de Rabins Europeus, Punxes Goldschmidt; el cardenal Matteo Zuppi, emissari del Papa en la missió de pau per a Ucraïna, i el patriarca assiri Mar Awa Royel de l’Iraq. Tots ells estaran acompanyats d’importants delegacions de diverses esglésies cristianes, de l’islam, de l’hebraisme i d’altres religions mundials com el budisme i l’hinduisme.

Els organitzadors de l’esdeveniment preveuen, a més, una gran participació de persones de totes les edats (entre elles, molts joves) provinents de tota Europa.

La ciutat on va caure un mur

L’elecció de la capital alemanya per acollir la cita té un marcat simbolisme, que el president de Sant Egidi, Marco Impagliazzo, ha explicat amb aquestes paraules: “En una època en la qual ressorgeixen molts murs i creixen polaritzacions preocupants, l’exemple d’una ciutat, gran capital europea, on va caure un mur per la força de la democràcia, del diàleg i de la paciència de construir canals de pau és fonamental i dona esperança per al futur”.

Pel que fa al programa, la trobada tindrà una assemblea inaugural, 20 fòrums temàtics i una cerimònia final, que es podran seguir a través de les retransmissions en directe per internet.

En els fòrums es tractaran temes com ara la crisi mediambiental, els migrants, el diàleg interreligiós, la democràcia en l’època contemporània, la globalització, el desarmament i la intel·ligència artificial.

La cerimònia final tindrà lloc davant la Porta de Brandenburg el 12 de setembre a la tarda, i inclourà un missatge del papa Francesc i la lectura de crida de pau de les religions mundials. També estan previstos testimoniatges de persones provinents de països en guerra com Ucraïna i l’Afganistan.

Altres temes:

Subscriu-te al butlletí diari de 'Flama'

Tota l’actualitat cristiana al teu correu

Flama al teu email

L’actualitat social i religiosa al teu correu

Lectures del dia